Autor: Anu Jõgi • 18. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Atria jõudis aasta lõpus kasumisse

Lõuna-Eestiski tugevalt kanda kinnitanud Soome toidukontsern Atria suutis aasta viimases kvartalis kasumisse jõuda, kirjutab Taloussanomat.

Atria käive seevastu kahanes, nagu see oli kahanenud kogu aasta. Tulevikuks ootab ettevõte käibe kasvu, kuigi turuolukord püsib arvatavasti ka kogu selle aasta kesisena.

Atria nõukogu teatel on eelmise aasta eest plaanis maksta 0,25 euro suurust dividendi.

Atria tulemus enne makse paranes aasta varasemalt 8,4 miljoni euro suuruselt kahjumilt 3,2 miljoni euro suuruseks kasumiks. Kahjum aktsia kohta kahanes 0,21 eurolt 0,04-le.

Viimase kvartali tulemus püsis varasema aasta tasemel, kerkides 3,8 miljonilt eurolt 3,9-le. Kogu aasta kasum oli 27,5 miljonit eurot, aasta varem oli kasum 38,4 miljonit eurot.

Viimase kvartali tulemuste sisse on arvestatud ühekordne 7,2 miljoni kroonine kulu Baltimaadest, teatas ettevõte. Ainsa Balti riigina tegutseb Atria Eestis.

Käibeks kogunes viimases kvartalis 340,4 miljonit eurot, aasta varem oli käive olnud 361,1 miljonit krooni. Kogu aasta käive kahanes 3 protsenti, 1,3 miljardile eurole.

Atria teatel kahanes käive aasta lõpus Skandinaavia müügimahtude vähenemise tõttu, ka Venemaa müük kahanes. Seevastu Peterburi piirkonnas käive kasvas ja ka Soomes pöördus käive kasvule, ehkki kasum pisut kahanes

Majandussurutisest hoolimata ei ennusta ettevõte toidule minevate kulutuste vähenemist ja nii ootab Atria müügimahu säilimist Soomes ja Skandinaavias. Venemaal ja Eestis võib turu toibumine ettevõtte hinnangul seni arvatust kauem aega võtta.

Atria kavatseb kulud erilise tähelepanu alla võtta. Turuolukorrast hoolimata prognoosib ettevõte selleks aastaks käibe ja kasumi kasvu.

Atria on Lõuna-Eesti üks suuremaid tööandjaid, kontserni Valga ja Vastse-Kuuste lihatööstustes ja seafarmides töötab kokku ligi 500 inimest. Selle aasta algul otsustas Atria Eesti sulgeda Põlvamaal Ahjas asuva tehase ja viia tootmise üle ettevõtte Valga ning Vastse-Kuuste tehasesse. Wõro, Maks & Moorits ning Vastse-Kuuste kaubamärgid omavad Eesti lihatoodete turust ligi neljandiku.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077