Autor: Väinu Rozental • 17. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Priit Maran jäi hätta hakke tarnimisega

Mullu suvel madala hinna ja suure hurraaga puiduhakke turule tulnud AS Woodex ei suutnud lubatud tarneid tagada ning üks tema senistest lepingupartneritest OÜ Väo Hake on esitanud Woodexile nõude kahju hüvitamiseks.

Woodexi suuromaniku ja juhi Priit Marani sõnul vaidlustab ta Väo Hakke nõude ilmselt kohtus. Maran ei soovinud enne lahenduse saabumist enamat kommenteerida, öeldes vaid, et kui Väo Hake oleks neilt ostnud algul lubatud kogused puiduhaket, poleks tarneprobleeme tekkinud.

Häireteta tarneid jätkus mõneks kuuks

Woodex sõlmis eelmise aasta suvel Väo Hakkega ja ka näiteks ASiga Tartu Jõujaam puiduhakke tarnimise lepingud, küsides kuupmeetri eest turuhinnast 20-50 krooni vähem. Woodex suutis kütteperioodil häireteta tarneid tagada vaid paar-kolm kuud. Woodexile põhiline puiduhakke tootja, Peeter Napritsonile kuuluv ja Tõrvas tegutsev OÜ Forestonia on praegu riigile võlgu 6 miljonit krooni, samuti on firma võlgu puiduvarujatele, transpordifirmadele ja allhanke tegijatele.

Väo Hakke juhataja Andrus Tamme sõnul esitasid nad eelmisel nädalal Woodexile nõude kahju hüvitamiseks. Tamm ei soostunud ütlema nõude suurust ega ka seda, mis ajaks peab Woodex kahju hüvitama. "See on kahe ettevõtte vaheline probleem," jäi Tamm napisõnaliseks. Küll aga kinnitas Tamm, et mitte mingil juhul ei lähtunud ta otsust tehes sõlmida soodsa hinnaga tarneleping Woodexiga onupojapoliitikast. "Mul on Maraniga vaid tööalane suhe," rõhutas Tamm.

Maran alustas Väo projekti koos Sõõrumaaga

Priit Maran oli koos oma väimehe Urmas Sõõrumaaga üks osaline Väo koostootmisjaama rajamise algusetapis. Eelmise aasta märtsis müüs Sõõrumaa oma enamusosaluse hakkepuitu ja turvast kasutavast koostootmisjaamast kaasaktsionärile Prantsusmaa energiakontsernile Dalkia. Väo Hake varustab praegu puiduhakkega viit Erakütte katlamaja, samuti Väos asuvat OÜd Tallinna Elektrijaam. Alates 1. veebruarist tarnib Woodexi asemel haket Tartu katlamajja PK Oliver AS ja Valga katlamajja Pärnumaal Vändras asuv OÜ Raja KT.

"Kuna soojuse hind on kooskõlastatud konkurentsiametiga, siis meie soojuse hinda tõsta ei saa, isegi vaatamata sellele, et kütuse tarnija ebaõnnestus ning peame nüüd kütust planeeritust kallimalt sisse ostma," põhjendas Tallinna Elektrijaama juhataja Andres Taukar nõude esitamist Woodexile.

Taukar pidas Woodexi äri kõrbemise üheks põhjuseks turuolukorda. "Kui suvel taastuvenergia toetuse saajate ringi laiendati, tõusis kohe ka toorme hind," seletas Taukar. "Woodexi eest osteti toore lihtsalt ära kõrgema hinnaga, kui nemad plaanisid osta."

Woodexi põhilise puiduhakke tootja ja varuja, võlgades sipleva Forestonia juhataja Priit Napritson palus esmaspäeval saata küsimused e-posti teel, kuid ei vastanud neile lubatud ajaks.

Lepingu katkestamine ripub õhus

ASi Tartu Jõujaam juhataja Mati Kermas ütles, et ehkki Woodex pole neile haket poolteist kuud tarninud, on leping seni siiski veel jõus.

"Kui ma veebruari alguses Maraniga võimalikust lepingu katkestamisest juttu tegin, palus ta mõtlemisaega, kuid pole hiljem tagasi helistanud," lausus Kermas. Tema andmeil tegi Woodex mullu suvel teistest hakkemüüjatest umbes viis protsenti odavama pakkumise ning käed löödi koguse peale, mis moodustas umbes 15 protsenti Woodexi pakutust.

"Uusi hakkepuiduturule tulijaid oli teisigi ning me pelgasime, et suure tõenäosusega ei saa kõik tarnijad lubatuga hakkama," põhjendas Kermas, miks nad on sõlminud tarnelepingud suisa 13 hakkemüüjaga.

Kommentaar

Eero Kohv

OÜ Raja KT juhataja

Woodex lõi eelmise aasta suvel Valga katlamaja lepingu meilt üle, pakkudes puiduhakke eest ebareaalselt madalat hinda. Ilmselt oli neil arusaam, et piisab vaid omada lepingut ja kõik jookseb iseenesest.

Ma ei ütleks, et Woodex solkis turu ära. Aga madalast hinnast ei tohiks ostja lasta end ära lollitada. Soojatootja on talve jooksul kaotanud suuri summasid. Kui katel keset talve töötab hakke puudusel vaid veerandi võimsusega, tuleb puudujääv osa korvata õli põletamisega, aga hakke ja õli hinna vahe on päris suur. Samuti, kui meie nüüd veebruarist hakkepuidu tarnelepingu taas konkursi korras endale saime, siis samuti kõrgema hinnaga, kui Woodex omal ajal pakkus.

TAUST

• Priit Marani firma AS Woodex pakkus eelmise aasta suvel puiduhakke kuupmeetri eest sõltuvalt konkreetsest katlamajast turuhinnast 20-50 krooni vähem.

• Madalama hinna õnge läksid OÜ Väo Hake, mis varustab Dalkia kontserni kuuluvaid katlamaju, ja AS Tartu Jõujaam, mis varustab Fortumi kontserni kuuluvat Lohkva katlamaja.

• Woodex ja tema peamine hakkega varustaja OÜ Forestonia suutsid tarneid tagada vaid paar-kolm kuud. Forestonia maksuvõlg küünib 6 miljoni kroonini, Woodexil maksuvõlga pole.

• Väo Hake lõpetas Woodexiga tarnelepingud ning esitas firmale eelmisel nädalal kahjutasunõude.

• Woodexi asemel tarnivad haket Erakütte Tartu katlamajja PK Oliver AS ja Valga katlamajja OÜ Raja KT.

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077