Autor: Hannes Sarv • 10. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Gasell: Hiiumaal annab tööd ja hoiab elu käimas plastmass

Hiiumaal elab 10 000 inimest, kellest töökoht on igal teisel. Saare plastisektoris on ligi 500 töökohta ehk jämedalt töötas plastifirmas iga kümnes tööealine hiidlane. Ivo-Sven Vähejaus on plastitööline olnud neli aastat.

Ivo-Sven Vähejaus lõpetab tööpäeva Dagöplasti 2. tehases Käinas reede hommikul kell kaheksa.

Öises vahetuses vastutas ta topeltkile valmimise eest. Ilmselt põrutab toodang õige pea Norra poole - milleks seda kasutatakse, ta hoobilt öelda ei oskagi.

Kust tulevad mustad plastikkarbid? Topeltkile kaubaartiklina on igav mis igav. Aga saarel, mille majandust veavad plastitehased ja kus tootmine käib 24 tundi ööpäevas, leiab mõndagi üllatavat.

Kas teadsite, kus valmivad need musta värvi plastkarbikesed, millesse Rakvere Lihakombinaat hakkliha pakendab? Või millise saare pealt tellis mupo endale selle kilelindi, millel ametikiri peal ja millega vajadusel mõnd maa-ala piirata? Või need plasttorud, mis Makroflexi vahupudeli otsa käivad? Plastikkahvlid, prügikotid, pudelikorgid jm. Näiteks jookseb neljapäeval Dagöplasti tehases liinidelt tuhandete kaupa kilekotte, mis lähevad Rootsi riiklikule alkoholmonopolile Systembolaget. Ja Kärdlas EstPak Plastikus valmivad läbipaistvad karbid, mille sisse kulinaarialeti müüja Selveris lõunasöögiks ostetud salati pakendab.

Pikemalt loe tänasest Äripäevast või SIIT! Sisenemiseks vajaliku päevapileti saad soetada SIIN!

metoodikaGaselli TOP

*Äripäeva 2010. aasta Gaselli TOP ilmus 29. jaanuaril. TOPi lähteandmed olid müügitulu ja kasum enne makse aastatel 2006, 2007, 2008.*Ettevõtte 2006. aasta müügitulu peab olema üle 1 ja 2008. aasta müügitulu alla 179,7 miljoni krooni.*Ettevõte peab olema tegutsenud vähemalt kolm järjestikust majandusaastat ja tegutseb ka praegu.*Ettevõtte müügitulu ja kasum enne makse kasvasid 2008. aastal 2006. aastaga võrreldes vähemalt 50%.*Hiiumaa plastitööstustest pääses sel aastal Gaselli TOPi firma B-plast ja oli 864. kohal.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077