Autor: Anne Oja • 31. jaanuar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tänapäev: aasta lõpus tegid ostjad rahakotirauad lahti

Kirjastuse Tänapäev juht Toomas Leito ütles, et 2009. aasta oli kirjastustele raske, kuna eelneva aastaga võrreldes vähenes esmatrükkide arv raamatuturul 15% ja kogukäive 20%.

"Kuna kirjastused vaevlesid likviidsuskriisis, ilmus novembris-detsembris palju vähem raamatuid, kui varasematel aastatel," tõdes Leito, kelle hinnangul langes sel raamatuärile magusal ajal esmatrükkide arv lausa 25%. "Samas läks jõulumüük Tänapäeval ja niipalju kui mina kuulnud olen, hästi. Kui aasta jooksul säästeti, siis aasta lõpul tegid inimesed rahakotirauad lahti ja kulutasid raamatutele üsna palju raha."

Leito sõnul oli möödunud aasta eripäraks ka see, et kirjastuste käekäik erines kõvasti. N-ö elulooraamatute buumi tõttu läks hästi nende kirjastajatel. Hitid olid Sofi Oksanen ja Videviku sari. "Edukamad olid ka need, kes andsid välja ühtlaselt tugevaid raamatuid," märkis Leito lisades, et vanadele olijatele avaldas muljet võimsalt startinud elulooraamatute kirjastaja Fookus Meedia.

Üldiselt on tiraažid vähenenud ja see on pikemaajalisem trend, rääkis Leito. "Laotont on äärmiselt raske küsimus. Kui veel kümme aastat tagasi peeti poolteise aasta eest ilmunud raamatut täiesti värskeks, on praegu selleks kuni pool aastat tagasi ilmunud raamat," selgitas ta. Laovaru saab Leito sõnul likvideerida kahel moel: kas suure allahindlusega või mahakandmisega.

"Optimaalse müügiperioodi suhtes on kirjastajad ja raamatukaupmehed eri meelt. Müüjad ütlevad, et müüme kolm kuud, siis vaatame. Mina kirjastajana leian aga, et raamat peaks aktiivses müügis olema vähemalt aasta," kommenteeris Leito.

Leito andmetel ületavad müüduimate elulooraamatute tiraažid 10 000 eksemplari. Urmas Kibuspuu elulooraamatu tiraaž oli Tänapäeval 5000-6000 ja võib-olla trükitakse seda juurde. Samas, ega kõik elulooraamatud ka ei müü, leidis kirjastaja.

Kuidas kauplused kirjastajatele maksavad, Leito enda sõnul ei tea, kuna Tänapäeval on lepingud ainult hulgimüüjatega, kelleks on Rahva Raamat, Apollo ja Tallinna Trükikoja hulgikaubastu. "Mingeid hilinemisi maksetega pole. Suures plaanis makstakse kahte moodi: selle eest, mis eelmisel kuul müüdi ja nn otseostuna, kus müüja ostab osa tiraaži kohe välja. Loomulikult küsib ta otseostu puhul korralikku soodustust," rääkis Leito üldistest põhimõtetest.

"Teoreetiliselt on esimene variant kirjastajale soodsam, kuid otseostud on likviidsuse parandamiseks siiski olulised," tunnistas ta. Kui suur osa käibest tuleb otseostudena, on Leito sõnul ärisaladus. Massiliselt otseoste ei tehta.

"Linnalegendi olen kuulnud, aga sõna „sund“ on ülearune. Seda võib iseloomustada sõnaga bullshit," sõnas Leito Rahva Raamatu kohta käivate sundmüügijuttude kohta. "Tavaline asi, et ettevõtteid müüakse."

"Mis sellesse aastasse puutub, on see kirjastaja jaoks äärmiselt noor ja palju sõltub sellest, et kuidas keegi oma eelarved ja prognoosid maha pani," rääkis Leito 2010. aastast. "Võrreldes eelmise aastaga tuleb 5% kasvu või nii, väike tõus tuleb."

E-raamatute kiiresse võidukäiku Leito ei uskunud, ehkki kirjastused e-raamatute väljaandmist juba ette valmistavad. "Ma arvan, et äriliselt pole see selle ega järgmise aasta küsimus. Siiamaani pole meil Eestis saada ka korralikku e-raamatute lugejat, proovisin osta näiteks Amazoni lugejat, kuid ei saanud seda kusagilt," rääkis ta vahetust kogemusest.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077