Autor: Anne Oja • 31. jaanuar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pegasus kasvatas müüki 40%

Raamatuturu ligikaudu 20%lise languse taustal ülipopulaarseks osutunud Videviku saaga väljaandja Kirjastus Pegasus kasvatas mullu müüki 40%.

"2009 oli planeeritult tugev kasvuaasta, kokkuvõttes õnnestus müüki kasvatada 40% ning raamatute müügikäive oli kokku 15,7 miljonit krooni," rääkis Äripäevale kirjastuse juht ja suuromanik Andres Tiisler. Tema andmetel oli kogu raamatuturg mullu ca 15-20% languses.

2008. aastal sai Pegasus 11,6 miljoni kroonise käibe juures pisut üle 200 000 krooni kasumit. Aasta enne seda oli käive ligi 10 miljonit krooni ja kasum 600 000 krooni.

Tiisler ütles, et kirjastamise kulud üldise majanduslanguse tingimustes märgatavalt vähenenud pole. "Mõnevõrra on ehk kirjastusturul langenud inimestega seotud kulud nii nagu mujalgi. Kuigi paberi hind on olnud tõusuteel, pole õnneks kokkuvõtteks trükikulud kasvanud," täpsustas ta.

Möödunud aastal edendasid kirjastused raamatumüüki hinnaalandustega ja Tiisleri hinnangul jätkub sama tendents ka vähemalt selle aasta esimesel poolel. Allahindluste peamise põhjusena nimetas ta lao kontrolli all hoidmist.

"Kui raamat pole hakanud oodatud tempos liikuma, pole kirjastusel mõtet ja võimalust seda pikalt laoseisus hoida. Raha on vaja kiirelt käibesse tagasi saada," lausus ta lisades samas, et õigesti planeeritud tiraaži puhul pole siiski põhjust hinda alla lasta.

"Tiraažide vähenemine ja väga hoolikas planeerimine on kindlasti oluline suund kirjastusturul," iseloomustas Tiisler turu trende.

Tiisleri hinnangul on kaks suurimat raamatute edasimüüjat Apollo Raamatud ja Rahva Raamat olnud maksmisega väga korrektsed. Teiste kaupluste osakaal on Eesti turul väga väike ja paljud kirjastused väiksemate poodidega otse ei suhtlegi.

"Küll on kirjastuse raharingluse seisukohalt oluline, et raamatud antakse realisatsioonile ning kirjastus saab raha keskmiselt alles kuu aega peale seda, kui lõppostja poes raamatuostu sooritab," selgitas Tiisler raamatukaubanduse eripärasid.

Vastuseks küsimusele, millised kirjastused ja raamatumüüjad võiksid raskel ajal ühineda, vastas Tiisler, et esimene kauaoodatud ühinemine kirjastusturul toimus juba eelmise aasta lõpus, kui TEA ja ILO senise omandisuhte ametlikult abieluks vormistasid ning ILO Kirjastus eraldiseisva firmana tegevuse lõpetas. "Selge on ka see, et Entsüklopeediakirjastus oma praegusest raskest seisust enam välja rabeleda ei suuda," lisas ta.

Tiisler avaldas lootust, et iga kingsepp jääb oma liistude juurde ja raamatukauplused kirjastajate mängumaale ning kirjastajad raamatumüüjaiks ei tüki. "Tegelikult müüb Varrak läbi SERKi ka praegu teiste kirjastuste tooteid. Läbi kontserni on seotud ka Rahva Raamat ja Ekspressi ning EPL raamatukirjastus, kuid praegusel raskel ajal keskenduvad kõik siiski oma põhitegevusele," kommenteeris ta, prognoosides senisest rohkem erinevaid koostööprojekte kirjastuste ning kirjastuste ja müüjate vahel. Loomisel on ka esialgu viit kirjastust ühendav Kirjastuste Klubi, mille üheks eesmärgiks on samuti teatud koostööprojektide arendamine.

Rahva Raamatu sundmüügi kuulduste kohta arvas Tiisler, et Ekspress Grupi huvi raamatuketist lahti saada on täiesti reaalne, kuna raamatumüük pole nende jaoks kõige olulisem ärivaldkond.

"Võimalikku ostjat on siiski raske näha. Apollo omanikul Rautakirjal võiks ju teoreetiliselt huvi olla, aga kuna tegemist saaks olema peaaegu monopoolse ettevõttega, kaasneks sellega konkurentsiprobleemid. Raamaturg tervikuna sellisest tehingust kindlasti kaotaks," leidis Tiisler lisades, et Rahva Raamat võiks ärilises mõttes huvi pakkuda ka Kaubamaja grupile.

2010. aastal hakkab Tiisleri hinnangul hoogsamalt arenema e-raamatute suund, kuigi esialgu on see kirjastuste jaosk pigem üks täiendav turundusvõimalus kui tuluallikas. "Olukorda võib aga kiiresti muutuda ja ettevalmistustööd e-raamatute aktiivseks turuletoomiseks käivad," lausus ta. Olulise suunana mainis Tiisler ka kirjastuste originaalraamatuid, mille hulgas on jätkuvalt populaarsed elulood, mälestused ning Eestiga seotud ajalooteemad. Kasvav on ka noorteraamatute valdkond, kus näitavad Tiisleri sõnul endiselt suunda Pegasus ja Varrak.

"Pegasuse 2010. aasta eesmärgiks on säilitada 2009. aasta käibe tase ja tegutseda kasumlikult nagu 2009. Kõik kirjastajad, sh ka meie, tegelevad jätkuvalt uute võimalikke hittide otsimisega. Ilmuvate raamatute arv raamatuturul võib pisut kahaneda, kuid seda hoolikamalt on need valikud tehtud," täpsustas ta.

"Kommentaariks maksuvõla kohta: maksuvõlg on meil ajatatud alates 2009. aasta sügisest ja vastavalt graafikule on kõik maksed tehtud ning jooksvad maksud tasutud. Nii et olukord on läinud pigem paremaks," sõnas Tiisler vastuseks küsimusele ettevõtte tervisest.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077