Autor: Katre Pilvinski • 27. jaanuar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riigikogu võtab elektrituruseaduse muudatused tõenäoliselt homme vastu

Riigikogu lõpetas täna elektrituruseaduse muutmise eelnõu teise lugemise ning võib elektribörsi käivitava eelnõu juba homme vastu võtta.

Soome Fortumi arvates rikub eelnõu investeeringukaitse lepingut, vahendas „Aktuaalne Kaamera“. Elektrituruseaduse eelnõu on üks väheseid, mille parandusettepanekute osas jäid koalitsioonipartnerid Reformierakond ja IRL teine teisele poole rindejoont. Valdav osa ettepanekutest käsitles toetusi.

Riigikogu saalis leidis opositsiooni erakondade toel toetust Reformierakonna ettepanek, et alates 1. juulist makstaks taastuvenergia toetust ettevõttele vaid juhul, kui see toodab nii elektrit kui ka soojust.

Reformierakonda kuuluva majanduskomisjoni esimehe Urmas Klaasi sõnul pole mõttekas energiat kasutada vaid poolenisti ehk kasutada vaid valgusenergiat. Taoline olukord tekib näiteks suvel, kui soojust tarbitakse vähe ja see läheb kaotsi.

„Siin on küsimus selles, et Eesti Energia endagi tootmisseadete juures täna kindlasti üks osa kvalifitseerub koostootmise reeglitega. See tähendab seda, et soojusenergia läheb Narva linna kütmiseks ja valgusenergia mööda maad laiali,“ ütles majanduskomisjoni esimees Urmas Klaas.

Klaasi sõnul saab Eesti Energia täna hakkpuitu põletades dotatsiooni rohkem kui on reaalne tootmise hind. Eesti Energia on seni saanud ca 200 miljonit krooni aastas biomassi põletamise eest taastuvenergeetika toetust. Kui palju sellest seaduse vastuvõtmise järel alles jääks, selgub pärast seda, kui konkurentsiamet on lõpetanud ekspertiisi.

Eesti Energia kõrval võib toetus samal põhimõttel väheneda ka Soome Fortumil, kes näiteks on investeerinud enam kui miljard krooni Tartu koostootmisjaama.

Teine võimuliidus erimeelsusi põhjustanud ettepanek puudutas aga uute põlevkivil töötavate energiablokkide toetamist riigi poolt. Reformierakonna ettepanek oli toetada aastas 600 miljoni krooniga ühe energiabloki rajamist, IRL seisis kahe energiabloki rajamise doteerimise eest. Seda toetas ka Riigikogu.

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077