Autor: Anne Oja • 27. jaanuar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti ettevõtted tarbisid 12% vähem elektrit kui mullu

Eesti Energia kodumaine müük äriklientidele langes 2009/2010. majandusaasta üheksa kuuga 12,3 protsenti mahuni 2 923 GWh. See rebis üldise müügitulemuse kaheksa protsenti alla, ehkki eratarbijate kasutatud elektri maht jäi praktiliselt samaks.

Kogu elektrienergia müük moodustas Eestis 4 950 gigavatt-tundi (GWh), teatas ettevõte. Eraisikutele müüdi üheksa kuuga 1 163 GWh elektrit, mis on 0,2 protsenti vähem kui mullu. Eesti Energia müük võrguettevõtjatele moodustas 863 GWh, langedes 2,4 protsendi võrra.

Soojusenergia müük moodustas üheksa kuuga 700 GWh, vähenedes 30,6 protsendi võrra võrreldes eelneva majandusaasta sama perioodiga. Peamiseks müügilanguse põhjuseks on Iru Elektrijaama müügi vähenemine.

Eesti Energia eksport moodustas üheksa kuuga 1 450 GWh elektrienergiat. Madalam hind Põhjamaade elektrienergiabörsil Nord Pool on vähendanud müüki Soome 547 GWh võrra, mida on aga kompenseerinud suurem müük Lätti, kus mahud kasvasid 299 GWh.

Müük Läti avatud turu klientidele näitas samuti jõudsat kasvu ja ulatus üheksa kuuga 270 GWh-ni, mis on 182 GWh rohkem kui eelmise majandusaasta üheksal kuul. Jätkuvalt on kasvamas ka Eesti Energia tütarettevõtte Enefit klientide arv Lätis – 2009. aasta detsembri seisuga oli Enefitil 116 suurklienti ehk 59 klienti rohkem kui aasta tagasi.

Eesti Energia 2009/2010. majandusaasta üheksa kuu üheks tähtsaimaks sündmuseks on Baltimaade võimsaima, Aulepa tuulepargi valmimine. Tegemist on Eesti Energia esimese suurema investeeringuga taastuvenergia arendamisse. Projekti kogumaksumuseks oli ligi 900 miljonit krooni, mis kaeti kontserni omavahendite arvelt. Aulepa tuulepargi võimsus on 39 megavatti (MW), tuulepargi aastane toodang on ca 100 GWh ehk 1,3 protsenti elektri lõpptarbimisest Eestis.

Elektri ja soojuse tootmise valdkonna oluliseks sündmuseks on Narva Elektrijaamade kuni kahe uue elektrit tootva põlevkiviploki rajamise hanke käivitamine. Esimese energiaploki projekteerimine ja ehitamine Narva Elektrijaamade territooriumile hiljemalt 2015. aastaks on Eesti Energia lähituleviku suurim investeering. Lõpliku investeerimisotsuse langetab Eesti Energia eeldatavalt 2010. aasta lõpuks.

Alates 2009. aasta septembrist alustasid Eesti Energia Narva Elektrijaamad kahes uues plokis koos põlevkiviga kuni kümne protsendi ulatuses biokütuste põletamist.

Kütuste valdkonna üheks tähtsaimaks sündmuseks on Eesti Energia uue Enefit tehnoloogial töötava õlitehase komponentide ehitamisega alustamine ning komponentide tarnelepingute sõlmimine Outoteci ja Siemensiga. Uus õlitehas valmib 2011. aastal ja hakkab kasutama senisest keskkonnasõbralikumat, töökindlamat ja suurema ühikvõimsusega Enefit-tehnoloogiat.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077