Autor: Virge Haavasalu • 22. jaanuar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Veeseadmete tootja: Soome ja Rootsi turul aastaga veel tohutut edu ei saavuta

Mullu märtsis Soome ja Rootsi turule minekuks EASilt ligi miljon krooni eksporditoetust saanud ECCUA Groupi juht Leino Pank nentis, et ega ühe aastaga veel meeletut edu saavuta, isegi kui sinu tooteid väga hinnatakse.

„Midagi helget ei olnud. Kontakte me saime ja saime ka mõned asjad liikuma, aga seda küll ei ütleks, et oleks saavutanud seal ühe aastaga tohutut edu,“ kommenteeris Leino mullu EASi toetuse toel Soome ja Rootsi turule minekut.

Päris palju toetusraha jäi Panga sõnul kasutamata ja seepärast jätkub turundusprojekt ka tänavu. Sellelt aastalt ootab mees enda sõnul kindlasti rohkem. „Praegu juba toodame seal ja laiendame suhteid. Esimesed edasimüüjad on leitud. Soov on kindlasti rohkem,“ kirjeldas Pank olukorda.

Pank rääkis, et mullu vähenes ettevõtte eksport põhiliselt Balti riikides. Endise nimega Veeseadmed Grupp OÜ-l on oma ettevõtted lisaks Eestile ka Lätis ja Leedus, kus mullu kukkus turg 40 protsenti. „Seal on protsessid samad, mis siin, kus kinnisvaraturg kukkus täiesti ära,“ põhjendas ta, lisades, et see oli suurel määral seotud ehitusturuga.

Kui mullu Läti ja Leedu turg kukkus 40 protsenti, siis tänavu ootab Pank seal 20protsendilist taastumist. „Tundub, et seal on olukord stabiliseerunud,“ märkis ta, lisades, et šokk oli lätlaste ja leedukate endi jaoks ikka päris suur. Päris sama taset kui aasta tagasi ei julge aga Pank loota.

Kuna Soomes ja Rootsis alustas ettevõte nullist, siis soovib Pank nendel turgudel tänavu saavutada kogu ettevõtte käibemahust vähemalt 10 protsenti. „Edaspidi on muidugi eesmärgid suuremad,“ lausus ta.

„Eesti ettevõtja jaoks on suhteliselt raske aru saada nendest asjadest, mis seal toimivad,“ tõi Pank välja Soome ja Rootsi turul valitsevad raskused. Kui ettevõtete ja inimeste vahel on suhted olnud juba 30-40 aastat, siis ega Eesti ettevõte tema sõnul madalama hinna või ilusama kataloogiga läbi ei löö.

Usalduse puudumise üle ei saanud ettevõtte juht kurta. „Tegelikult võetakse väga hästi vastu ja toodetest arvatakse palju, aga kuna neil on kohalike ettevõtetega niivõrd pikaajalised suhted, ega siis liiga lihtsalt ümber ei lülituta uute peale,“ põhjendas ta.

Eesti turule panustab ECCUA praegu poole kogu käibest. „See on turg, kus katsetame oma uusi tooteid ja tootearendusi. Kõik tuleb ära katsetada, enne ei julge välja minna,“ selgitas ta.

Riigi eksporditoetuse andmise üle Panga sõnul nuriseda küll ei saa. „Eks me oleme harjunud ka oma saavutuste eest 120 protsenti seisma. Aga ma usun, et riik on päris palju teinud,“ leidis ta. „Ei oska küll midagi negatiivset öelda.“

EASi eksporditurunduse toetust said mullu toetatud projektide andmebaasi järgi 115 ettevõtet.  Ekspordidivisjoni direktor Allar Korjus kiitis ennekõike eksportivaid mööblifirmasid ja veesõidukitootjaid, kes mulle hästi hakkama said. Korjus põhjendas, et nimetatud firmad olid edukad, kuna tegelevad aktiivselt tootearendusega, suudavad efektiivselt toota ja lähevad väga fokusseeritult välisturule.

Taust:

ECCUA Group OÜ tütarettevõte ECCUA Production AS valmistab ja müüb kompaktpumplaid, klaasplastist pumplaid ning õli- ja bensiinieraldajaid.Ettevõte sai mullu märtsis Skandinaavia turule minekuks EASilt eksporditurunduse toetust 939 000 krooni, kogu projekti maksumus on 1 878 000 krooni. Projekti elluviimine jätkub tänavu.

1994. aastal tegevust alustanud Veeseadmed Grupp OÜ on läbi teinud uuenduskuuri ning ettevõtte kannab nime ECCUA Group OÜ. Nime- ja logovahetus oli tingitud vajadusest muuta ettevõtte bränd rahvusvahelisemaks, sest lisaks Soome ning Baltimaade turule ekspordib ettevõte oma tooteid ka Valgevenesse, Kaliningradi ning Rootsi. Praeguseks on ECCUA Group saavutanud oma valdkonnas tuntuse ning kasvanud üheks suurimaks, pakkudes tööd üle sajale inimesele kümnes müügiesinduses ja kahes tootmisettevõttes.

2008. a oli ECCUA Groupi müügitulu 335 mln krooni. Võrreldes 2007. aastaga vähenes müügikäive 21%. Eccua müügitulust moodustas 2008. aastal 37% müük Eestis, 15% müük Lätis, 39% müük Leedus ja 5% müük Soomes.

Allikas: ettevõte

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077