Autor: Anne Oja • 20. jaanuar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rohelised suruks tarbijad 100%-liselt elektribörsile

Erakonna Eestimaa Rohelised fraktsiooni juhi Valdur Lahtvee sõnul võiks nende poolest kogu elektrituru kohe aprillis avada, mitte piirduda vaid suurtarbijate vabaturule sundimisega.

Lahtvee ütles Äripäevale, et nende põhiline elektrituru seaduse muudatusettepanek puudutab 600 MW tootmisvõimsuse rajamise toetust. „Et see toetus ei oleks eksklusiivselt suunatud Eesti Energiale ja põlevkivi kasutamiseks, vaid avatud kõigile elektritootjatele. Teame ju, et põlevkivi efektiivsus on suhteliselt madal,“ selgitas ta.

Lahtvee väitel esitavad rohelised kümmekond muudatusettepanekut, kuid elektribörsi ja turu avamist need ei puuduta. „Me ei näe mingeid formaalseid takistusi, et avada 35% asemel kohe 100% turust. Mida varem turg avada, seda parem, ent kui takistusi on, siis pigem tehnilist laadi,“ märkis Lahtvee.

Sotsiaaldemokraatliku erakonna fraktsiooni esimees Eiki Nestor ütles Äripäevale, et nende fraktsiooni liikmed on esitanud teisele lugemisele ühe muudatusettepaneku. "Juba möödunud aasta juunis hääletasime vastu tookord valitsusliidu ja ka roheliste toetuse saanud ettepanekule, mis soosis taastuvkütuste ebaefektiivset kasutamist. Eelnõu eelmisel lugemisel pidasime õigeks roheliste fraktsiooni vastava muudatuse toetamist," tutvustas ta ettepaneku sisu.

"Loodame, et seekord majanduskomisjon suudab erinevate ettepanekute vaagimisel jõuda lahenduseni, mis oleks mõistlik taastuvkütuste kasutamise asjus ja ei põhjustaks pingeid metsamaterjali turul," lisas Nestor.

Turu avamise teemal kohtus sotsiaaldemokraatliku erakonna fraktsioon majandusministriga juba möödunud aasta algul. "Ka tookord oli meie huvi ajendatud sellest, et turu avamisele aastast 2013 on nii poolt- kui vastuväiteid. Loodame, et majanduskomisjon jõuab arutelude käigus siin ühisele arusaamisele," jättis Nestor otsad lahtiseks.

„Elame kella 18ni, siis näeme. Anname info kohe, kui otsused langetatud, ja oleme partnereid eelnevalt korrektselt informeerinud,“ sõnas Reformierakonna fraktsiooni aseesimees Rain Rosimannus vastuseks Äripäeva kommentaaripalvele.

„Elektrituru avamise osas on Eesti võtnud selged rahvusvahelised kohustused, mida me usaldusväärsete partneritena kavatseme kindlasti täita. Sellega on ju seotud olulised Eesti energiajulgeolekuga seotud investeeringud,“ lisas Rosimannus.

Täna kell 18 kukub riigikogus elektrituru seaduse parandusettepanekute tähtaeg. Pärast seda kontrollitakse ettepanekute vastavust kehtestatud normidele ja kui see on tehtud, suunatakse ettepanekud majanduskomisjoni arutusele. Komisjon võib ettepanekuid lahkama hakata juba homme, 21. jaanuaril.

Elektrituru seaduse teine lugemine katkestati 13. jaanuaril.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077