Kriis Lätis ja Leedus räsis lihatoodete eksporti

Eesti liha ja lihatoodete eksport vähenes 2009. aasta esimesel poolaastal 17 protsendi võrra, 353 miljonile kroonile, selgus konjunktuuriinstituudi kokkuvõttest.

Rohkem kui poole lihatoode ekspordist andis Rakvere Lihakombinaat, kelle eksport ulatus esimesel poolaastal 195 miljoni kroonini. Kui Eesti liha- ja lihatoodete eksport vähenes 2009. aastaI poolaastal võrreldes 2008. aasta sama perioodiga 72 miljonit krooni ehk 17%, siis Rakvere Lihakombinaadi eksport vähenes ettevõtte teatel samal perioodil ainult 4%.

Rakvere Lihakombinaadi juhatuse esimehe Anne Mere sõnul mõjutas ekspordi vähenemist tugev majanduslangus Lätis ja Leedus, samas avanesid uute kanalitena ekspordiks väljapoole Baltimaid Soome ja Rootsi. „Rakvere Lihakombinaat on teinud palju tööd ekspordi nimel- teeme allhanget Soomes asuvale emaettevõttele, oleme aktiivsed toorlihaturul, müües toorainet  lihatööstustele erinevates Euroopa riikides ning pakendatud liha Rootsi kaubanduskettidele “ sõnas Anne Mere.  

Mere sõnul näitas konjunktuuriinstituudi lihaturu kokkuvõte valmis lihatoodete osakaalu 15%-list kasvu koguekspordis. „Seda tendentsi kajastavad ka Rakvere Lihakombinaadi ekspordiks minevad tooted – peamised ekspordiartiklid on viinerid, keeduvorstid ja singid, aasta lõpus jõudsid Rakvere viinerid müüki Peterburi kaubanduskettidesse OK ja Real, “ lisas Anne Mere.

AS Rakvere Lihakombinaat on suurim kodumaine lihatööstus, kus töötab enam kui 900 inimest. Lisaks emaettevõttele ASi Rakvere Lihakombinaat kuuluvad  lihatööstuskontserni veel lihakasvatusettevõte AS Ekseko, Rigas Miesnieks Lätis ja Klaipedos Maisto Mesos Produktai Leedus.

Osale arutelus

  • Maire Kasemaa

Toetajad

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

NPM Silmet otsib TOOTMISJUHTI

NPM Silmet AS

02. september 2017

Otto Bock Estonia otsib NÕUDLUSE PLANEERIMISE JA KLIENDIHALDUSE JUHTI

Tammiste Personalibüroo OÜ

10. september 2017

Ferrometal otsib B2B KLIENDIHALDURIT

M-Partner HR OÜ

24. august 2017

Käsi­raamatud