Autor: Sirje Rank • 18. jaanuar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rootsi põhivõrgul rekordilised investeeringud

Rootsi riiklik põhivõrguettevõte Svenska Kraftnät on käivitanud rekordilise investeerimisprogrammi, mille kogumaht küünib 20 miljardile Rootsi kroonile (31 mld Eesti kroonile), kirjutab majandusleht Dagens Industri.

Üksi aastatel 2010–2012 on kavas investeerida 8 miljardit Rootsi krooni.

Eesmärk on parandada elektrituru toimimist ning olla valmis elektritootmise oluliseks kasvuks Rootsis.

„Viimastel aastakümnetel on uusi investeeringuid vähe tehtud ning kuna elektritarbimine on kasvanud, on tekkinud suur vajadus suurendada ülekandevõimsusi ja kõrvaldada kitsaskohad,“ ütles Svenska Kraftnäti peadirektor Mikael Odenberg.

Samuti peab võrk olema valmis elektritootmise kasvuks – Rootsil on suured plaanid tuuleenergiaga ning tootmine kasvab ka tuumaelektrijaamades.

Lisaks tuleb investeeringuid teha ühendustesse teiste riikidega. Rootsi ja Leedu vahelise merekaabli maksumuseks on hinnatud 6 miljardit Rootsi krooni. Rootsi ja Soome vahelise ühenduse Fennoskan 2 ehitamine on juba käimas – selle 800 MW võimsusega ning 3,4 miljardit Rootsi krooni maksva ühenduse rajamisega kasvavad ülekandevõimsused Rootsi ja Soome vahel 40%.

Investeerimisprogrammi rahastamiseks tõusevad võrgutasud. Üksi tänavu on oodata 32% suurust tõusu, kirjutab leht.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077