Autor: Virge Haavasalu • 14. jaanuar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tõhus suruõhk kaalub elektri üles

Suruõhk on elektri, gaasi ja vee kõrval tootmisseadmete ja tööriistade käitajana oluline, küll kulukas, kuid sageli teistest lahendustest tõhusam energialiik.

Tänapäevased tööstusseadmed - robotid, CNC-töötlemiskeskused, trei- ja freespingid jt kasutavad kõik kas rohkemal või vähemal määral suruõhku, nõnda ei saa enamik kaasaegsetest tootmisüksustest läbi kompressorikeskuse ja sellega ühendatud suruõhusüsteemita.

Rusikareegel ütleb, et suruõhutööriistast saab mõõtmetelt sarnase elektrilisega võrreldes kätte suurema jõu - selle pöördemoment on kõrgem. Selle nimel tuleb aga lõivu maksta, sest hinnanguliselt on suruõhutööriista kasutamine elektrilisest kuni kolm korda kallim.

Nii on ka tehase kompressorite ja lisaseadmetega varustatud suruõhuvõrgustiku ülalpidamine kulukas, sest ainuüksi elektrienergia muundamine suruõhuenergiaks on kallis, võib öelda, et lausa kahjumlik ja ehk üldse kalleim energiatootmise viis.

Loe artikli täisversiooni siit . Sisenemiseks vajaliku päevapileti saad osta siit.   

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077