Autor: Anne Oja • 13. jaanuar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Parts hindab elektrituru avamisega venitamist kahjulikuks

Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Partsi hinnangul on väga kahetsusväärne, et riigikogu hakkas ähmastel motiividel elektrituruseaduse muutmisega venitama.

„Mulle jääb see arusaamatuks. Selle otsuse taga seisavad uute põlevkivijaamade investeering, uus elektriühendus Soomega, uued investeeringud taastuvenergiasse ja elektribörsi käivitamine. Venitamisega ei mõju me usaldusväärse partnerina ja ohus on riigi energeetiline julgeolek,“ kommenteeris Parts seaduseelnõu teise lugemise katkestamist pressiteate vahendusel.

„Elektrituruseaduse muutmine ei ole kemplus elektrihinna pärast, vaid on hädavajalik Eesti energeetikas sisulise konkurentsi saavutamiseks, uute energiasildade ning varustuskindluseks vajaliku selge investeerimiskeskkonna loomiseks “ ütles Parts. „Elektrituru avamine ühendab meid Põhjamaadega. Kui tahame olla avatud, kuid samas idast sõltumatu riik, peame oma turu avama ka teistele riikidele.“

Elektrituru avamisest sõltub väga olulisel määral Eestit ja Soomet ühendava Estlink2 merekaabli valmimine. Juhul, kui Eesti venitab omapoolsete otsustega, võib Euroopa Liit seada kahtluse alla merekaabli rahastamise. See tähendaks Eestile 1,6 miljardi krooni suurust kaotust.

Partsi sõnul mõistab ta suurtarbijate muret tõusva elektrihinna pärast, kuid Eesti jaoks on vajalik kiiresti rakendada pikaajalist positiivset mõju omavad otsused.

Muuhulgas sätestab elektrituru seadus ka põhivõrkude (Elering) eraldamise Eesti Energiast, mis on oluline vaba konkurentsi tekkimiseks ja jätkusuutliku energeetikapoliitika tagamiseks. Samuti näeb eelnõu ette kohalikku varustuskindlusesse investeerimist toetavad mehhanismid.

Kuigi Riigikogu katkestas kolmapäeval elektrituruseaduse muutmise eelnõu teise lugemise, avaldas Parts lootust, et protsess jätkub peagi.

Eelnõu kohaselt avaneks elektriturg suurtarbijatele alates tänavu 1. aprillist. Vabaturg hõlmab 35 protsenti  Eesti koguturust ja puudutab ligikaudu 300 ettevõtet. Eestis alustab tegevust Põhjamaade eeskujul elektribörs, mis hakkab noteerima elektri hinda reaalajas.

Väiksematele tarbijatele rakendub vabaturg alates 2013. aastast.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077