Autor: Virge Haavasalu • 11. jaanuar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Thulema juht: meist on saanud tavaline ettevõte

Pärast eestlastest suuromaniku vahetust ja soomlaste omanikeringi lisandumist on Thulemast saanud tavaline ja igapäevaselt toimiv ettevõte, leidis juht Tarmo Prikk.

„Uudis on see, et me oleme kahjuks saanud täiesti tavaliseks ettevõtteks,“ ütles Prikk telefonis, kui talt uuriti ettevõtte uute investorite kohta.

Eelmise aasta lõpus teatas Prikk, et kogu mööblitootmisettevõtte omandasid põhjanaabrid.

Tema sõnul on uued aktsionärid ettevõttesse sisenenud, isegi kui äriregister veel uue omaniku nime ei näita, kuna endiselt seisab seal 71protsendilise osaluse taga advokaadibüroole Glimstedt Straus & Partnerid kuuluv firma Plaudering. Küll aga on muutunud nõukogu. Uus nõukogu esimees on Priki sõnul Soomes paljudes ärivaldkondades tuntud Jouni Tapani Jääskeläinen. Samuti on vahetunud teine nõukogu liige - Rami Tapani Rintanen.

„Tegemist on Eesti äriühingutega, mille nimed ei ütle mitte midagi,“ vastas Prikk küsimusele, kuidas võiks kõlada uue investori nimi. Praegune suuromanik Plaudering peaks tema sõnul vahetuma äriregistris mitme Eesti äriühingu vastu, mis on seotud mõlema soomlastest nõukogu liikmetele kuuluvate äriühingutega.

„Tegelikult ma pole selle vastu huvi tundnud,“ kostis Thulema juht, kas ta siis investori äriühingu nime avalikustada ei saa. Tema hinnangul ei ole vaja ettevõtte juhatuse liikmel teada omaniku täpset nime. „Kui muutused äriregistris jõustuvad, saab ka avalikuks see, kes kui suures osas ja millise äriühingu kaudu Thulema omanik on,“ toonitas  Prikk. 

„Praegune nõukogu on käitunud täpselt nii, nagu on lubatud,“ rääkis Prikk asjade seisust, tundes selle üle väga head meelt. Tema ütlusel teeb nõukogu koos juhatusega tavapäraseid äritoiminguid. „Tänasel päeval on kõik ettevõtte rahaasjad vastavuses saneerimiskavaga,“ kinnitas ettevõtte juht, et sealhulgas on likvideeritud ka eelmise aasta lõpus üleval olnud maksuvõlg.

Tänavuste plaanide kohta ütles Prikk, et jätkuvalt soovitakse kindlustada positsiooni väikesel koduturul Eestis, aga täie hooga on praegu ülespoole liikumas mööblimüük Soomes, kus on müügi osakaal ka edaspidi tugevalt kasvav, nii nagu see juba mullu aasta teises pooles oli.

„Äriplaan, mis on välja töötatud, ei võimalda olla majanduslikult nii kehvas seisus, kui me olime eelmisel aastal,“ märkis Prikk. Soome osakaal on tema ütlusel kindlasti üle poole, kui mitte kaks kolmandikku. Üksikuid projekte on ka teistes riikides, aga Soome on konkreetselt sihtturg, lisas ta.

„Meil on läinud eelmisel aastal hästi palju auru mittetavapärase tegevuse peale ja nüüd on vaja taastada igapäevases tegevuses parem äriline seis, kui ta oli siis,“ ütles Prikk. Ta oli veendunud, et tänavu võiks mullusega võrreldes käive kindlalt suurem tulla ja samuti võiks ettevõtte jõuda kasumisse, kui suurde, seda ei soovinud mees prognoosida.

Priki hinnangul oleneb Thulema kasum sellest, kui palju on mõistlik investeerida tulevikku, sealhulgas tootearendusse, mis toimub kasumi baasil. Samuti arvas ta, et inimeste arv kogu ettevõttes on pigem kasvav kui kahanev. Palku Prikk kommenteerida ei soovinud.

Taust:

Jouni Tapani Jääskeläinen kuulus spetsialiseerimata hulgikaubandusega tegeleva firma juhatusse OÜ Transamasin, mis ametlike teadaannete andmeil läks 10.03.2008 sundlõpetamisele.

Aktsionärid: Plaudering OÜ – 71%Tarmo Prikk

Puustelli Group Oy  - 29% Juhatuse liige:

Nõukogu liikmed:Jouni Tapani Jääskeläinen (nõukogu esimees),  Kari Johannes Björk, Rami Tapani Rintanen

allikas: äriregister

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077