Autor: Sirje Rank • 31. detsember 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Leedu sulgeb täna Ignalina tuumajaama

Täna tund enne südaööd seiskab Leedu veerandsada aastat vana Ignalina tuumajaama viimase reaktori, mis oli üks Euroopa Liidu nõudmisi Leedu liitumiskõnelustel.

Esimese reaktori Ignalina tuumajaamas sulges Leedu 2004. aasta detsembris, seitse kuud pärast ELi liikmeks vastuvõtmist, vahendas agentuur Bloomberg.

Ignalina andis 70-80% Leedu energiatarbest ning eksportis elektrit ka Lätti ja Eestisse.

Ignalina sulgemise järel prognoositakse Leedus eratarbijatele elektri hinna tõusu ca 30%.

Danske Bank prognoosis novembris, et Ignalina sulgemine võib sügavas majanduslanguses Leedu SKPst „ära lõigata“ veel 1,3 protsendipunkti.

Uus tuumajaam Ignalina asemele ei ole tõenäoline enne 2018. aastat. Detsembri alguses kuulutas Leedu välja pakkumise uuele tuumajaamale strateegilise investori leidmiseks.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077