Autor: Romet Kreek • 23. detsember 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ArcelorMittal plaanib osta kaevandusi

Maailma suurim terasetootja ArcelorMittal plaanib tuleval aastal osta kaevandusi, et suurendada oma varustamist rauamaagiga, kuna oodatakse terase tootmiseks vajalike toorainete hinnatõusu, vahendab Bloomberg.

„Ülevõtmised on osa tuleva aasta plaanidest,“ ütles AcelorMittali strateegiajuht Bill Scotting. Ka kaevanduste laiendamine ja arenguprojektid on osa kavast muutuda varustamise poolel sõltumatumaks. Praegu katab oma rauamaagikaevandamine umbes poole terase tootmise vajadusest, kuid 2014. aastaks võiks see ulatuda 75-85 protsendini.

„ArcelorMittal plaanib tõesti eristuda muust Euroopa terasesektorist fokuseerides vertikaalsele integratsioonile,“ lausus Nomura Holdingsi analüütik Gavin Wood, kes soovitab osta ArcelorMittali aktsiat.

Täna tõusis aktsia hind Amsterdamis 0,6 protsenti, 31,235 eurole. Tänavu on aktsia tõusnud 84 protsenti ja tõstnud ettevõtet turuväärtuse 48,8 miljardi euroni.

Kaks suurt Saksamaa terasegiganti ThyssenKrupp ja Salzgitter ning Rootsi SSAB Svenskt Staal on nende Euroopa terasetootjate seas, kellele ei kuulu kaevandusi.

Nomura prognoosi kohaselt võib rauamaagi hind tuleval aastal tõusta 30 protsenti. Kõrgem rauamaagi hind peaks kanduma üle ka terase hinda.

ArcelorMittal varustab end 15 protsendiga terase sulatamiseks vajaliku söega, kuid oma tooraine osa võiks olla 20-25 protsenti. Normura prognoosis, et 2010. aastal tõuseb terase sulatamiseks sobiliku söe hind 40 protsenti. Maailma suurim terase tootmiseks sobiliku söe eksportöör MacArthur Coal tegi eile 565 mln Austraalia dollarilise pakkumise Austraalia rivaalile Gloucester Coalile, et saada veel kaks kaevandust. ArcelorMittalil on 16,6 protsendine osalus Macarthur Coalis.

Maailma teraseliidu andmetel oli maailma suurima rauamaagikaevandaja Brasiilia Vale, Austraalia BHP Billitoni ja Rio Tinto osa meritsi veetavast rauamaagist 68,5 protsenti. BHP ja Rio jõudsid kokkuleppele detailides, mille alusel moodustatakse 50 : 50 osalustega rauamaagitööstus Lääne-Austraalia Pilbara piirkonnas, kelle kuuluvad rauamaagi kaevandused, raudteed ja sadamad. See ühisettevõte peaks säästma aastas kümme miljardit dollarit. Tehing ootab heakskiitu konkurentsiametitelt, sealhulgas Austraalia omalt ja Euroopa Komisjonilt.

„Suure kompaniina ei soovi te olla sõltuvad varustajatest,“ ütles Theodoor Gilissen Bankiersi analüütik Tom Moller, kes soovitab ArcelorMittali aktsiat hoida. „Kui sul on üle maailma vaid kolm suurt varustajat, siis tahad olla veidi sõltumatum.“

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077