Autor: Anne Oja • 17. detsember 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Biogaasiühing sõdib Iru masspõletusjaama vastu

Irusse kavandatava jäätmete masspõletamise asemel tuleks eelistada piirkondlikku jäätmekäitlust ja biogaasijaamasid, teatas Eesti Biogaasi Assotsiatsioon (EBA).

Põhjus on lihtne: nõnda saab prügist rohkem kasu, samuti tekib ja säilib turul konkurents, millest võidavad nii Eesti elanikud kui riik.

EBA hinnangul loob biogaasi tootmine maapiirkondadesse töökohti ja võimaldab kohaliku energiatootmise teket. Eestis on viimastel aastatel tehtud biogaasi vallas mitmeid uuringuid ja investeeringuid.

EBA juhatuse liige Christoph Hamkens märkis, et jäätmete masspõletamine surub kaasaegsete biogaasijaamade arendajad nurka, sest mitme jäätmekäitlussüsteemi ülalpidamiseks napib Eestis prügi. Selle asemel, et osta sisse prügi põletavat kõrgtehnoloogilist hiiglast, võiksid maapiirkondadesse rajatavad biogaasijaamad aidata oluliselt kaasa Eesti majanduskasvu taastumisele, lisas ta.

EBA liikmed on viimastel aastatel teinud tihedat koostööd Eesti Energia taastuvenergia osakonnaga, et arendada Eesti tingimustele sobivat biogaasi tootmist. Ehkki EBA oli arvestanud võimalusega, et Eesti Energia võib biogaasijaamade edasisest arendamisest loobuda, on energiahiiu otsus masspõletusjaama kasuks väga halb üllatus, kuna ettevõte tegi oma varasema suunaga võrreldes sisulise kannapöörde.

Tänavu mais asutatud 12-liikmeline EBA on täiesti vastu Tallinna piirkonda keskse prügipõletusjaama planeerimisele, sest see raskendaks moodsate biogaasijaamade arengut Eestis, seisis assotsiatsiooni teates.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077