Autor: Indrek Kald • 13. detsember 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Glaskeki võlgades tütarfirma läks pankrotti

Harju maakohus kuulutas novembri lõpus välja Glaskeki tütarfirma Delooralt pankroti, millel oli üle seitsme miljoni kroonine maksuvõlg.

Maksuvõlast suurima osa annab 3,2 miljoni krooniga käibemaks, aga maksmata on ka 1,9 miljonit krooni sotsiaalmaksu ja ligi miljon krooni tulumaksu.

Maksuvõlg ja asjaolu, et kolmel teisel tütarettevõttel pole maksuhäireid olnud, pani akende-uste ja fassaadide tootjad kahtlustama, et Glaskek teeb hangetel soodsamaid pakkumisi just riigimaksude maksmata jätmise arvel.

Neid õhutas fakt, et võlgades tütarfirma nimi muudeti mai lõpus Glaskekiga näiliselt mitteseonduvaks Delooraltiks. Glaskek nimetas siis kahtlustusi võlaga kaasnevaks müraks.

"Delooralt ASi äritegevus on juba peatunud aasta algusest, firma polegi äritegevust sel aastal omanud," kommenteeris firma pankrotti Glaskeki juhatuse liige ja Delooralti nõukogu liige Indrek Pajuri.

Glaskeki finantsdirektor Meelis Põlda ütles suvel, et maksuvõlg hakkas tekkima eelmise aasta lõpus, kui otsustati Tallinna tootmised üle viia Tartusse ja töölised koondada.

Pajuri kinnitas suvel, et nad pole kavatsenud pankroti kaudu riigimaksude tasumist kaelast ära saada. "Meil on kogu aeg olnud plaan, et saame kokkuleppele maksuametiga. Ja kui me koondaks kõik kohustused ühte ettevõttesse ja tahaksime teise kaupa, siis tarnijad ju seda ei annaks," ütles ta.

Haapsalu Uksetehase juht Ago Soomre märkis, et kindlasti aitab nimevahetus firmal jätkata suhteid välistarnijatega, kui tegu on maksuvõlgadega. Kui halvasti läheb, tuleb pankrot välja kuulutada, kuid nimi vahetatakse, et maksuvõlg tooks vähem kahju firmale, lisas ta.

Pikemalt loe homsest Äripäevast.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077