Autor: Anne Oja • 8. detsember 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Fortum: konkurentsiamet blokeerib koostootmisjaamu

Tartu Keskkatlamaja omaniku Fortum Tartu ASi hinnangul tekitab konkurentsiameti otsus ettevõtte taotletud 27%line hinnatõus kooskõlastamata jätta neile kümnetes miljonites kroonides kahju.

Tartu Keskkatlamaja kasutab kevadel valminud koostootmisjaamast saadavat soojusenergiat, mille hinna kooskõlastamist ootab Fortum konkurentsiametilt alates maikuust, rääkis Fortum Tartu tootmisjuht Mati Meos.

Ehkki konkurentsiamet pole riiklikul tasemel propageeritud koostootmisjaama soojusenergia hinna kohta veel jah ega ei öelnud, võttis amet seisukoha lõpptarbijaile müüdava soojuse hinna küsimuses.

"Piirhind lõpptarbijale on praegu 761,92 ja 640 krooni, mis meil on, on sellest tunduvalt madalam," rääkis Meos, kelle sõnul oleks nende reaalne hind taotletud summast siiski alla jäänud.

Meose sõnul on konkurentsiametil aega 90 päeva, et soojafirma hinda üle vaadata. Soojafirmal tuleb elanikkonda hinnatõusust kuu aega ette teavitada. Seega saaks Tartu Keskkatlamaja hinda tõsta alles kuu aega peale konkurentsiameti jah-sõna.

"Ma ei tahaks öelda, aga kaotame (konkurentsiameti keeldumise ja koostootmisjaama hinna kooskõlastuse venimise tõttu - toim) õige mitu miljonit krooni," sõnas Meos.

Praeguses olukorras pole konkurentsiameti kiiremale tegustemisele sundimiseks muud vahendit kui kohus, leidis Meos. Samas kohtub Eesti Jõujaamade ja Kaugkütte ühing kolmapäeval majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi asekantsleri Einari Kiseliga, et tekkinud konfliktseisu arutada.

Meose sõnul pole normaalne, kui riiklik poliitika ärgitab soojatootjaid koostootmisjaamadesse investeerima, kuid konkurentsiamet blokeerib uue kulupõhise hinna, mis sunnib ettevõtted hiigelkahjumeid kandma.

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077