Autor: Kadrin Karner • 4. detsember 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Coca-Cola: tehase sulgemine teenib konkurentsis püsimise huve

Täna selgus, et Coca-Cola HBC Eesti sulgeb oma Eestis asuva tehase, õhtul teatas ettevõte, et see teenib jätkusuutliku ja konkurentsivõimelise äri eesmärke. Kui palju inimesi koondatakse, jätab firma endiselt enda teada.

„Coca-Cola HBC otsib pidevalt võimalusi, et tagada oma äritegevuse pikaajaline jätkusuutlikkus ning muutuda Balti riikides konkurentsivõimelisemaks,“ seisis ettevõtte ametlikus teadandes. Selle kohaselt teavitati juba eelmisel aastat töötajaid firma plaanidest, et asutakse analüüsima infrastruktuuri ning võimalusi investeeringuteks. „Seejärel andsime teada, et parim lahendus meie tootmistegevuse jaoks Balti riikides on investeerida uude tootmistehasesse, mis asendaks Tallinna oma,“ ütles ametlikku teadet edastanud Coca-Cloa HBV Eesti pressiesindaja Piret Jaaks ning lisas, et sobivaima asukohana valiti välja maatükk Lätis Ropaž’is ning lühituleviku plaanidesse kuulub maa ostmine.

Kuna aga turuolukord ei ole soodne, otsustas ettevõtte juhtkond mitte alustada praegu uue tehase ehitusega, kuid vahepealse lahendusena, üleminekul tulevikutehase lahendusele, on meil kavatsus PET-pakendite tootmine ümber paigutada meie Leedus Alytus’es asuvasse tehasesse ning viia klaaspudelite tootmine allhanke korras Poolasse, vahendas Jaaks.

Äripäev ei saanud vastuseid oma küsimustele mis saab tehasest või kui paljude inimeste koondamist tehase ärakolimine nõuab. Selleasemel läkitas Jaaks ametliku teadaande vormis üldsõnaliseks jääva lause: „arvesse võttes meie pikaajalist liidripositsiooni alkoholivabade jookide turul Eestis, on Coca-Cola HBC võtnud enda kohuseks tegutseda turul kui vastutustundlik tööandja.“  

Teistel joogitootjatel tehase vastu huvi puudub

„Coca-Cola otsus viia tootmine Eestist välja ei mõjuta Saku Õlletehast mingil viisil. Mis puudutab siia jäänud tehast ja seadmeid, siis kuna 2009. aastal oleme teinud oma tootmisesse suuri investeeringuid 70 miljoni krooni ulatuses, millest viimane oli Baltikumi ja Skandinaavia modernseima purgiliini avamine novembri lõpus, siis oleme väga rahul oma praeguste tootmistingimustega,“ ütles Äripäevale Saku Õlleetehas AS-i juhatuse esimees Veli Pekka Tennilä.

Saku juhatuse esimees ei usu, et Coca-Cola tehase kolimine välisinvestoritele negatiivseid signaale saadaks. „Välisinvestorid arvatavasti ei tee tootmise ümberkorraldamisest põhjapanevaid järeldusi, kuna samal ajal on olnud häid näiteid ka Eesti majandusruumi investeerimisest,“ ütles Tennilä, lisades, et  tootjatele ja välisinvestoritele on kõige tähtsam stabiilne majanduskeskkond.

Ka A.Le Coq AS juht Tarmo Noop kinnitas, et neil Coca-Cola tehase vastu huvi pole, sest ka neil nagu Sakul on uus tehas. Tehase seadmetest rääkides ütles Noop, et keegi pole kinnitanud nende Eestisse jäämist. „Aga ma usun, et nad viivad need tootmisliinid kõik ühte kohta kokku,“ lisas ta. 

Kui eile ei öelnud Coca-Cola Õhtulehele, mis saab Linnuse Kalja tootmisõigusest, siis ka selle endale saamine ei huvita Noobi sõnul A. Le Coqi. „Meil on oma kaubamärk ja me teeme ehtsat kalja. Meil ei ole plaani hakata siirupi baasil kalja tootma,“ ütles Noop.

Coca-Cola HBC Eesti AS kuulub 100% Hollandis registreeritud ettevõttele CC Beverages Holdings II B.V. Coca-Cola HBC Eesti ei ole oma 2008. aasta majandusaasta aruannet esitanud. Septembris, kui Äripäev aruande kohta ettevõttest aru päris, ütles Piret Jaaks, et aurande auditeerimine ei ole veel lõppenud. Maksuvõlga ettevõttel tänase päeva seisuga ei ole.

Septembris korraldatud konsultatsioonifirma Interbrant edetabelist selgus, et maailma parim bränd on ka 2008. aastal sama edetabeli esimene - Coca-Cola.

Selle aasta novembri keskpaigas teatas Coca-Cola, et aastaks 2020. kasvab kontserni (hõlmab ka villijaid) käive 200 miljardile dollarile, sealjuures loodab Coca-Cola sellest käibest ka tänu kontrollitud kuludele senisest suurema osa kasumiks pöörata. Coca-Cola juhi Muhtar Kenti sõnul on käive tänaseks 1997. aastaga võrreldes kahekordistunud ning tänu India, Hiina ja teiste riikide kasvule kahekordistatakse käive uuesti. Ettevõte loodab, et globaalne kasv tasakaalustab nõrga käibe USAs, kus kehvem majandusseis ning mahla- ja teejoomise hoogustumine on olukorra keerulisemaks muutnud.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077