Autor: Anne Oja • 3. detsember 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Fortum langetab elektri hinda 1% 

Fortum Elekter ASi juht Märt Jemmer ütles, et Läänemaal ja Tallinnas Viimsis tegutsev vahendaja langetab elektri ja võrguteenuse hinda tuleva aasta 1. jaanuarist umbes 1% võrra.

Jemmer rääkis, et väiksemate elektrimüüjate ja Eesti Energia hinda on keeruline võrrelda, kuna Eesti Energial on palju suuri ja vabaturu kliente, Fortum Elektril aga vaid kolm-neli suurklienti. Ülejäänud kliendid on elanikkond.

Jemmeri sõnul on energiamüük mastaabiäri. Selle kohaselt peaks suurfirma hind madalam olema. "See on ebaloogiline, et väikesel on madalamad hinnad, kuid me oleme ilmselt efektiivsemad," lausus ta.

"Ma ei usu, et ostja poolt siin nii suurt survet veel on," kostis Jemmer vastuseks küsimusele, kas ostja saab langeva majanduse tingimustes elektri hinda alla kaubelda.

Jemmeri sõnul toimus suur, ligi 3,5sendine hinnalangus kWh kohta septembris, mil Eesti Energia põhjendas seda keskkonnatasude vähenemisega. "Surve on ka riigi poolt, et vähem investeerida ja kulutada," lisas mees.

Täpsustamisel, kas surve investeeringute alandamisele puudutab investeeringuid Euroopa Liidu abiraha toel, märkis Jemmer, et pole sellest kuulnud, kuid energeetikasektoris tegutsevad ettevõtted peavad oma investeerimiskavadele ja teistele kulutustele konkurentsiameti heakskiidu saama.

"See kirjutatakse ette jah," tunnistas Jemmer vastuseks küsimusele, kas konkurentsiamet saab eraettevõttele kulutusi määrata. Seejuures võrdleb konkurentsiamet kulutusi teiste analoogsete ettevõtete kuludega ning jälgib oma- ja võõrkapitali suhet, arvestades, et tootlus ei tõuseks üle lubatud piiri.

"Eesti pole majandusega veel põhja jõudnud, müügimahud ilmselt ikka vähenevad," ütles Jemmer eeloleva aasta kohta. Fortum Elekter prognoosib, et tuleval aastal väheneb müügimaht tänavusega võrreldes 2-3%.

Elektri hind võib aastavahetuse järel muutuda ka 1. aprillist, sest Eesti Energial on tavaks hinda 1. märtsist korrigeerida ja hinnamuudatuse kooskõlastamine konkurentsiametiga võtab vahendajal aega ühe kuu.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077