Autor: Katariina Krjutškova • 23. november 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kehra paberivabrik laveerib võlgade vahel

Viimase aasta jooksul on Kehra pakendipaberi tootja Horizon Tselluloosi ja Paberi ASi vastu esitanud erinevate firmad seitse pankrotiavaldust, lisaks mitmeid hagiavaldusi ja pankrotihoiatusi. Ettevõtte juhid põhjendavad finantsprobleeme keerulise turuolukorraga.

 "Neil ongi selline praktika, et lasevad tööd ära teha, aga raha maksta ei taheta," pahandas Narva firma ASi Termoisola juht ja omanik Vladimir Dontsov. Mehe sõnul petab suurfirma oma partnereid ning võtab niimoodi lihtsalt tarnijatelt protsendita laenu.

Isolatsioonitöödega tegelev firma on raha kättesaamisega hädas teist korda. Kui mõned aastad tagasi saadi raha kätte pärast inkassofirmasse pöördumist, siis sel suvel esitasid nad pankrotiavalduse. "Kui keegi tahab Kehra tehase juhtkonnaga koostööd teha, siis ta peab teadma, mis teda ees ootab," lisas Dontsov.

Pankrotiavaldus töötab

Paberitehases montaažitöid teinud APL Producion ASi juhatuse liige Dmitri Kljutšnikovi kogemused tehtud tööde eest raha kättesaamisel on sarnased. "Esimest korda tegime neile tööd 1995. aastal, nad jäid meile võlgu. Lõpuks saime raha kätte. 2005. aastal pöördusid uuesti meie poole. Tegime kaks aastat tööd ja jälle jäädi võlgu. Enne lahendust ei leidnud, kui esitasime pankrotiavalduse."

Mõne miljoni krooni suuruse võla kustutamise kokkulepe on siiani pidanud ning Kljutšnikovil praegu pretensioone pole.

Viimati esitas Horizon Tselluloosi ja Paberi vastu pankrotiavalduse ligi 14 aastat tehasele puitu tarninud OÜ Lignator Logistika. Ettevõtte juhataja Rain Helde sõnul on raha maksmisel ka varem probleeme olnud, kuid nüüd sai neil mõõt täis, kuna tähtaja ületanud võlad kasvasid kiiresti ning maksmata on arveid juba juunist. Nad lõpetasid oktoobris lepingu ning novembri alul esitasidki 3,5 miljoni kroonise võla kättesaamiseks pankrotiavalduse.

Juht: turuolukord on selline

Pankrotiavalduse esitamise järel on paberitootja asunud kokkuleppeid otsima ning Helde ei välista edaspidi koostöö jätkumist.

Horizon Tselluloosi ja Paberi juhatuse esimehe Ashwani Sharma sõnul on globaalse turu kokkukukkumisest tulenenud äärmiselt keerulised turutingimused pannud Horizoni finantsid keerulisse olukorda. Nüüd, mil turu väljavaated on paranenud, suudetakse aga oma võlgnevusi vähendada. "Meie selge soov on ajada tarnijatega asjad korda otse ning üldiselt see toimib."

Mees lisas, et ettevõte tasub palkasid ja makse õigeks ajaks ning jätkab tegevust sel keerulisel ajal, kui konkurendid mujal sulgevad tehaseid.

"Meie eesmärk on eksportida 100 protsenti oma toodangust ning hoida enam kui 400 töötajaga ettevõte töös ja globaalsel turul konkurentsivõimeline," lausus Sharma.

Küll pole ettevõte siiani äriregistrile esitanud eelmise aasta majandusaruannet.

Aswani: vahel partnerid ei mõista meid

Kehra paberivabriku omaniku Sonny Aswani sõnul on nende maksed ebaregulaarsed tänu klientidele.

Järgneb telefoniintervjuu Singapuris viibinud Horizon Tselluloosi ja Paberi ASi suuromaniku Sonny Aswaniga.

K: Viimase aasta jooksul on olnud vähemalt seitse juhtumit, kus keegi on Horizoni pankrotti nõudnud.

V: Meil on olnud päris palju probleeme turuolukorra tõttu.

K: Üldise olukorra tõttu?

V: Jah, majanduslanguse tõttu.

K: Kas te saate need probleemid lahendatud? Otsite kompromisse?

V; Loomulikult.

K: Mõned Teie partnerid räägivad, et see oleks nagu Teie taktika mitte maksta enne, kui asjale ametlik käik antud.

V: See ei ole strateegia - ei. Asi on selles, et kui näiteks toota Euroopa turule, siis saab igapäevaselt kaubasaadetisi saata ja selle eest raha saada.

K: Meie ekspordime teistesse maailmajagudesse - Egiptusesse, Indoneesiasse. Pean kauba kokku koguma ja saan teha ühe suure tarne korraga. Tihti pean kaupa tootma viis päeva, seitse päeva, kümme päeva ja siis teha ühe suure tarne.

V: Euroopasse saab saata nii palju veoautokoormaid kaupa, kui suudad toota, ja raha saab kätte põhimõtteliselt 48 tunni jooksul, meie saame võib-olla korra kümne päeva jooksul.

K: Kas Te olete seda selgitanud ka oma partneritele?

V: Paljud saavad sellest aru, aga aeg-ajalt ikka leidub neid, kes seda ei mõista. Üldiselt, võrreldes eelmise aasta lõpu ja selle aasta algusega, on olukord palju parem.

Tegelikult me isegi mõtleme praegu juba tootmise suurendamisele.

kronoloogia

    * 2008 juuli - Eesti Energia ähvardab oma suurimat klienti võlgade tõttu vooluvõrgust väljalülitamise ning pankrotiavaldusega

    * Oktoober - Eesti Gaas keerab võlgnevuste tõttu gaasi kinni    * Detsember - Haroterase OÜ esitab ettevõtte vastu pankrotiavalduse, vabrik tasub võlgnevuse    * Jaanuar - ABB esitab Kehra paberivabriku vastu pankrotiavalduse    * Veebruar - paberivabrik alustab pärast seisakut taas tööd, ettevõtte teatel on neil tellimusi 2010. aasta jaanuarini

 

 

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077