Autor: Kadrin Karner • 20. november 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rikaste TOP: toidutööstuse „paha poiss“

Äripäeva rikaste TOPis 116. kohta hoidva juustukuninga Ago Tederi nime edetabelis nähes tõmbusid tõenäoliselt nii mõnegi konkurendi käed rusikasse. Tegemist on Eesti juustutööstuse “paha poisiga”, kelle kohta meedias kasutatav sõna “juustukuningas” võib tunduda liiga positiivne, sest mees on pidanud konkurentide ja riigiga maha mitmeid tuliseid vaidlusi.

Kõige karmim Tederiga seotud kohtuasi puudutas käibe- ja tulumaksupettust. Maksuamet süüdistuse kohaselt jäi riigil aastatel 1997–2001 saamata kokku üle 12 miljoni krooni. Vanglaleib jäi Tederil proovimata, sest kohus ja süüdistaja leebusid pärast seda, kui Teder ning teised süüalused otsustasid riigile tagastada enam kui 12 miljonit krooni.

Enne selle maksusumma tagastamist üritas aga Teder saada abi riigilt. 2004. aastal saatis ta Põltsamaa Meierei Juustutööstuse omanikuna peaminister Juhan Partsile kirja, kus palus 11,5 miljoni krooni ulatuses erakorralist abi, vastasel korral võib jääda tööta 70 inimest. Summa oli sama, mille ta pidi ise maksudest hoidumise tõttu riigile tasuma, et pääseda vanglast. Tollane peaminister Juhan Parts vastas abipalvele eitavalt.

Äripäevas ilmub artiklite sari Eesti edukamatest jõukamatest ettevõtjatest. Eile tutvustasime Baltronicu omanikku Rommi Roosimaad.

Artiklite autoriteks on Äripäeva rikaste TOP 500 koostajad Aivar Hundimägi ja Raivo Sormunen, kes igas Äripäevas kirjutavad, mis jäi edetabelit koostades neile silma edukate ettevõtjate tegemisi uurides.

Pikemalt loe artiklit tänasest Äripäevast või SIIT! Sisenemiseks vajaliku päevapileti saad soetada SIIN!.

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077