Autor: Kadrin Karner • 19. november 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tööstus: väärt Eesti asjad vaid hiirekliki kaugusel

Internetti on siginenud mitu kodumaa väiketootjate kraami tutvustavat võrgupaika, kuid käsitöölised ja talupidajad pole kuigi altid neid oma reklaamivankri ette rakendama.

Nii on kevadise Tartu Ülikooli tarkvaraprojekti käigus valminud elavtoit.com kogunud napi poolsada müüjat. Lisaks toidule ka käsitööd tutvustav headeestiasjad.ee lehelt leiab kümmekond pakkujat, portaali maakaup.com kasutab paarkümmend müüjat.

Elavtoit.com looja Argo Vilbergi sõnul on idee selles, et eestimaalastel avaneks võimalus omavahel toidukraami jagada ja vahendajad pika ninaga jätta. Tootja teenib rohkem ja ostja saab vaheladudes loksutamata kauba hinnaga.

"Kõiki seadusi ausalt täitval talunikul tuleb teenitu pealt oma 80% riigile maksudeks maksta," tõdes ta.

Vilberg tunnistas, et 41 registreeritud müüjat on pooleaastase tegevuse kohta vähe. Põhjusteks arvab ta olevat hirmu kontrollivate ametnike ees. "Kunagi ei tea, millise paragrahviga sulle virutatakse," märkis ta. "Lisaks on lihtne maainimene kokkuostjate röövellikkuse ohver."

Kõige rohkem kasutajaid võitnud MTÜ Virtuaalturg portaali laat.ee tegevjuht Mihkel Jürisson ütles, et kuigi keskkonda külastab kuus 25 000 inimest, võiksid ettevõtjad, arvestades, et nad saavad endale tasuta turustuskanali, seda võimalust rohkem kasutada.

"Eesti tootja on umbusklik ega suuda uskuda, et keegi hoolib temast ainult patritotismist," nentis Jürisson. "Kaubakeskused mõnitavad väiketootjaid olematu ostuhinnaga ja viskavad välja igaühe, kes tingimusi esitab."

Liivati küülikutalu perenaine Egle Jahu, kes on oma pakkumised üles seadnud enamikesse tasuta internetikanalitesse, otsib ka ise aktiivselt ostjaid. Ta ütles, et portaalides on küll väärt kontaktide loomise võimalus, aga nende külastatavus on liialt väike.

"Peab olema teadlik ja tark ostja, kes kusagil metsatalus valminud väärt kraami internetisügavustest üles leiab," märkis ta. "Kui tahta stabiilset müüki, siis peab sellega järjekindlalt tegelema."

Põlvamaal Orava vallas mahetalus köögi- ja teravilja kasvatav Rein Kraak pakub toodangut ka interneti kaudu ja leiab, et vahendajateta müügi võimalusi pole kuigi palju. "Ostja on mugav. Palju on neid, kes viitsiks Põlvamaale köögivilja järele sõita?" küsis ta retooriliselt.

Portaalid tulu ei saa

Argo Vilberg, Elavtoit.com looja: Inimesed on huvitatud keemiliste lisanditeta toidust, aga ei teata, kelle käest seda hankida ja mis on sellise toidu tegelik hind.

Ka turul müüdav toidukaup pole alati usaldusväärne, sest tihti üritatakse seal müüa sissetoodud kraami Eestis toodetu pähe.

Portaali ülalpidamiseks on vaja maksta igakuine serveritasu pluss isiklik aeg. Siiamaani olen seda oma tasku arvelt teinud.

Mihkel Jürisson, Laat.ee tegevjuht: Portaali teenused on tasuta, mistõttu mitmed kaubad on tavapoest märksa odavamad. Väldime masstoodanguga ettevõtteid ja võõramaist kaupa.

Oleme ühingu liikmetega katnud kõik portaali kulud (sadu tuhandeid kroone). Struktuurifondid pole siiani pidanud võimalikuks meie tegevust toetada. Selleks, et keskkond püsiks jätkusuutlik, avame aasta lõpus agentuuridele reklaampinnad.

Talukauba e-poed pakuvad otsekontakte

*www.headeestiasjad.ee

asutatud sügisel 2009müüjaid 7pakkuda võib käsitööd, põllumajandussaadusi, sööke-jooke, ravimtaimi jmpakkumised tasutaviited Eesti Maheklubile ja Tulundusühistule Eesti Maheväljundid Twitteris ja Facebookis, avatud foorum*www.elavtoit.com

asutatud kevadel 2009müüjaid 41interaktiivne kaartvahendab nii müüjate pakkumisi kui ka ostusoovemüüjatele aastamaks 100 kr, esimesed kolm kuud tasutahaldaja OÜ Softpro*www.laat.ee

asutatud talvel 2008müüjaid 518, tooteid 1442otsing tegevusvaldkondade ja tootegruppide kaupakaupmees peab olema Eestis tegutsev väiketootjahaldaja MTÜ Viruaalturg*www.maakaup.com

asutatud kevadel 2009tootjaid ligi 20Eestis toodetud käsitöö ja toidukraami tellimiskeskuskaubaring, tellitud tooted saab kätte kaubapunktidestkauba eest maksmist nimetatakse toetusmaksuks, see on raha, millest osa läheb tootjale kauba eest ja osa kaubaringide käigushoidmisekshaldaja MTÜ Elu Helgem Pool*tagurpidilavka.wordpress.com/asutatud suvel 2009vahendab talupidajate toodangutmüügipeatused Tallinna turgudel, elurajoonides, sõidugaarfik kodulehelväljundid Twitteris ja Facebookisprojekt jõudis avalikkusse maikuisel Teeme Ära mõttetalgulhaldaja MTÜ Tagurpidi Lavka Allikas: Äripäev

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077