Autor: Kristi Malmberg • 12. november 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Valitsus otsustas Eleringi ostmise

Valitsus otsustas Elering OÜ eraldamise Eesti Energia ASi omandist ja maksab Eleringi osa eest 2,7 miljardit krooni, teatas valitsuse pressiteenistus.

Valitsuse otsuse kohaselt ostetakse Eesti Energia ASile kuuluv Elering OÜ osa hinnaga 2,7 miljardit krooni.

Põhivõrguettevõtja Elering OÜ osakapital koosneb ühest osast, mis kuulub hetkel veel Eesti Energia ASile. Lähtuvalt uuest elektri siseturu direktiivist 2009/72/EÜ peab liikmesriik tagama põhivõrguettevõtja sõltumatuse elektrienergia tootmis- ja müügitegevusest. Eesti kontekstis tuleb direktiivi põhimõtete rakendamiseks Elering OÜ tuua Eesti Energia ASi omandist riigi otseomandisse.

OÜ Elering omakapitali turuväärtus audiitorfirma PriceWaterhouseCoopersi hinnangul on 1. augusti seisuga 2,5–3,1 miljardit krooni.

Korralduse kohaselt sõlmib majandus- ja kommunikatsiooniminister Eesti Energia ASiga Elering OÜ osa müügilepingu pärast seda, kui 2010. a riigieelarve seadusega on ette nähtud vahendid nimetatud ostuhinna tasumiseks. Selleks muudetakse 2010. aasta riigieelarve seadust ja nähakse seal ette OÜ Elering osa ostuks 2,7 miljardit krooni. Samuti täiendatakse "Riigi eraõiguslikes juriidilistes isikutes osalemise seadust“ selliselt, et riigi poolt aktsiate ja osade omandamise võimaluste hulgas oleks ka juhtum, et riik võib omandada riigi osalusega äriühingult sellise äriühingu aktsiaid või osa, kus riik ise aktsionäriks või osanikuks ei ole.

Viimastel aastatel on Põhivõrk OÜ/Elering OÜ teeninud stabiilset kasumit. Puhaskasumi/müügitulu suhe on perioodil 2006-2008 olnud suurusjärgus 20%. Ostuhinnaga võrreldes on aastane tootlus üsna kõrge.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077