7. november 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Taani firma hakkab kaitseväe infosüsteemi programmeerima

Kaitseministeerium sõlmis eile lepingu Taani tarkvaraettevõttega Systematic Software Engineering Eesti Maaväele taktikalise taseme juhtimise infosüsteemi hankimiseks.

Maaväe taktikalise taseme juhtimise infosüsteem (C2IS/Battle Management System) kujutab endast taktikalise taseme staapides kasutatavat tarkvara, mis annab üksuse ülemale võimaluse arvutipõhiselt läbi viia erinevaid juhtimistoiminguid.

Kaitseväe Side- ja Infosüsteemide Väljaõppe ja Arenduskeskuse ülema kapten Vahur Parve sõnul võimaldab süsteem üksuseid juhtida efektiivsemalt ja täpsemalt, kasutades enam ja operatiivsemat infot, mille kogumiseks ja vahetamiseks kasutatakse tänapäevaseid side- ja infotehnoloogiavahendeid.

„Süsteem annab reaalajas ülevaate allüksuste või vajadusel ka üksikute sõdurite asukohast ja tegevusest, võimaldab üksust lahingu käigus kiiremini ja olukorrateadlikumalt juhtida, samuti planeerida üksuste tegevust, viia läbi erinevaid kontrollitoiminguid,“ selgitas kapten Parve.

Pilootprojekti raames katsetatakse süsteemi esialgu 1. Jalaväebrigaadi staabis ja Scoutspataljoni üksustes, et välja selgitada, mil moel rahuldab hangitav süsteem kaitseväe vajadusi ning milliseid ümberkorraldusi tuleks teha, et see paremini sobituks tulevaste kasutajate vajadustega. Seejärel on plaanis süsteemi täiemahuline hange ja kasutuselevõtt kogu Maaväe operatiivstruktuuris.

Esialgne pilootprojekti on väikesemahuline ning hõlmab endas nii tarkvaralitsentside kasutamist kui ka Systematics’i poolt tagatavat tootjatuge ja vajalikku arendustööd.

Süsteemile parima riigisisese toe pakkumiseks sõlmis Systematic ka partnerluslepingu Eesti ettevõttega Webmedia, mis on üks suurimaid tarkvaraarendusettevõtteid Balti riikides.

Selle aasta jaanuaris valitsuse poolt kinnitatud Sõjalise kaitse arengukava aastateks 2009-2018 üheks peamiseks prioriteediks on kaitseväe juhtimis- ja sidesüsteemide arendamine nii kaitseväe juhtimise strateegilisel kui ka taktikalisel tasandil.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077