3. november 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kliente püütakse paksema aknaga

Et püsida konkurentsis ning suurendada akende soojapidavust, on aknatootjad hakanud tasapisi juurutama tootmisse sissepoole avanevaid nn Saksa-tüüpi aknaid, mis on senisest kümme millimeetrit paksema lengi ja raamiga.

Ühena esimestest hakkas selle aasta alguses turul enim levinud 68 millimeetri paksuse lengi ja raamiga akna kõrval 78 millimeetri paksuse lengi ja raamiga akent tootma Järvamaal asuv AS Viking Windows, suvel käivitas energiasäästlikumate akende tootmise 20 aastat puit- ja puit-alumiiniumaknaid tootnud AS Lasita Aken. Mõlemad toodavad konkreetsele tellijale.

Arhitektid soovitavad

Lasita Akna tegevdirektori Helena Randoja sõnul on nõudlus uue tootesarja Lasita Softline 78 ja 78 ES järele oktoobris tuntavalt tõusnud ja hõlmab novembris tellimisportfellist juba viiendiku.

"Kuna selle aasta algusest peavad majadel olema energiamärgised, annavad renoveeritavate hoonete ja uusehitiste projekteerijad kohe juhiseid, millistele nõuetele vastavaid soojapidavaid aknaid-uksi tasub soetada," põhjendas Randoja peamiselt Eesti eratellijate huvi. "Järgmisena võtame käsile aga Skandinaavia maades levinud väljapoole avanevate nn Taani-tüüpi akende parendamise."

Randoja andmeil investeerisid nad uude tootesarja 1,2 miljonit krooni, millest pool läks lõiketerade ostmiseks ja teine pool klaasliistude kokkupanemise seadmele. Uute, paksemate akende hinnavahe võrreldes 68millimeetrise lengi ja raamiga akendega on 10-25 protsenti.

"Põhjalikum tehnilise informatsiooniga eurosertifikaat ehk CE-märk uute akende kohta on veel menetlemisel," täpsustas Randoja. "Samuti teeb Tartu Ülikooli energiatõhusa ehituse tuumiklabor meie toodetele auditit, mille tulemused saame teada jaanuari algul."

Normatiive veel pole

Viking Windowsi juhatuse esimehe Toomas Agasilla sõnul on Eestis teadlikke kliente, kes soojapidavamaid aknaid tahavad. "Eestis ametlikult soojapidavuse normatiive veel pole, kuid sellega tegeletakse," lausus Agasild. "Mujal maailmas on need kehtestatud, näiteks Norras on u-väärtus 1,2 ja Soomes ligi 1 W/m2K."

Agasild ütles, et nad hakkasid sissepoole avanevaid aknaid tootma selle aasta algusest. "Kui hakkasime tootma, siis läksime kohe laiema lengi ja raami peale," rääkis Agasild. "Uut tüüpi aknad on meie jaoks praegu veel pigem nišitoode."

Kommentaar

Gennadi Jõgi, ASi Galskek Tartu juhataja

Apelleerida 68 ja 78 millimeetri paksuse lengi ja raami puhul paremale soojapidavusele on rumalus. Nende numbrite vahe on niivõrd tühine. Pigem on tegu visuaalse poolega, sest 78millimeetrisesse raami on kolmekordset klaaspaketti mugavam ja ilusam sisse panna. Kui tahame saada soojapidavamat akent, siis peaks lengi ja raami paksus olema 82, 88 või veel parem, kui see oleks 100 millimeetrit.

Inimesi lollitatakse u-väärtusest rääkides, sest sageli ei täpsustata, kas see puudutab klaaspaketti või kogu aknakonstruktsiooni. Kui inimesel on valida odavam toode ja null koma millegagi soojem aken, siis ta igal juhul valib odavama.

mis on mis

*u-väärtus-Soojusjuhtivustegur, näitab, mitu vatti soojusenergiat läheb läbi ruutmeetrise pinna ühe tunni jooksul, kui temperatuurierinevus pinna ühe ja teise poole vahel on 1 kraad. Mida väiksem, seda soojapidavam on pind.-Tavalise, 68mm akna puhul 1,4 W/m2K.-Uuel Saksa-tüüpi aknal 0,98-0,86 W/m2K.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077