30. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tööstuses kaks tublit: joogid ja ravimid

Tööstusettevõtete toodang oli 2009. aasta septembris 30% väiksem kui eelmise aasta septembris, languses olid kõik töötleva tööstuse harud peale joogi- ja ravimite tootmise, teatab statistikaamet.

Toiduainete tootmises oli langus võrdlemisi väike (8%), sest toodangu vähenemist pidurdas toiduainete hinnalangus. Aasta algusest alates on märkimisväärselt vähenenud piima, jahu ja õli tootjahinnad.

Viinatoodang suurenes eelmise aasta septembriga võrreldes, ent selle põhjus oli eelkõige eelmise aasta juulis jõustunud alkohoolsete jookide aktsiisimaksu tõusust tingitud madal võrdlusbaas.

Rohkem kui 40% vähenes rõivaste, keemiatoodete, metalli ja metalltoodete, elektroonikaseadmete ning masinate ja seadmete tootmine. Üle 30% oli langus paberi-, mööbli- ja ehitusmaterjali tootmises ning masinate ja seadmete remondis.

Alates veebruarist on tööstustoodangu langus võrreldes eelmise aasta sama kuuga püsinud stabiilselt 30% piires. Töötleva tööstuse olukord viimastel kuudel ei muutunud — toodang vähenes septembris eelmise aasta sama kuuga võrreldes samuti 30%. Langust põhjustas jätkuvalt ebapiisav nõudlus nii sise- kui ka välisturul.

Elektrienergia tootmine vähenes septembris eelmise aasta septembriga võrreldes 36%, soojuse tootmine 38%. Elektritoodangu vähenemise põhjustas omatoodangu osaline asendamine elektri impordiga Leedust. Soojusenergia müüki mõjutasid kõrgem välistemperatuur ja sellest tulenev hilisem kütteperioodi algus.

Sesoonselt korrigeeritud andmetel vähenes septembris tööstustoodang võrreldes augustiga nii töötlevas tööstuses kui ka tööstuses kokku 2%. Jaanuarist aprillini vähenes tööstustoodang võrreldes eelmise kuuga ligi 4%, alates maikuust on muutus eelmise kuuga olnud -2%st 2%ni.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077