27. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Atria ühendas viis seafarmi üheks ettevõtteks

Äriregistris on registreerimisel OÜ Atria Farmid, mis ühendab varem erinevate ettevõtete all tegutsenud viis seafarmi üle Eesti.

Atria Farmid ühendab Läänemaalt Linnamäe farmi, Jõgevamaalt Palamuse farmi, Tartumaalt Teedla farmi, Viljandimaalt Savikoti farmi ja Põlvamaalt Saverna farmi. Osa Atria seafarmidest on omavahel integreeritud, näiteks Palamusel tegeletakse tõuaretuse ja põrsaste kasvatamisega, Savikotil põrsaste võõrutamisega ja grupi kaasaegseimas Teedla farmis nuumatakse sead tapakaalu.

Atria loomakasvatuse süsteemis kasvab aastas kokku 70 000 nuumsiga ja lisaks on Palamusel 900pealine veisefarm. Tagamaks vajadus värske liha järele on AS Atria Eesti viimastel aastatel investeerinud loomakasvatusse üle 150 miljoni krooni. Sellega on firma tõusnud suuruselt teiseks seakasvatajaks Eestis, jäädes ASi Rakvere Lihakombinaat gruppi kuuluvale Eksekole sigade arvu poolest üle kolme korra alla.

"Konkurentsist on veel vara rääkida, sest Rakvere Lihakombinaat alustas oma loomakasvatusega meist aastaid varem," ütles Atria Eesti peadirektor Kaido Kaare. "Aga ega me taha maha jääda, üritame mitte hüppeliselt, vaid järk-järgult suurendada sigade arvu. Uuendame vanu farme ja niimoodi tekitame kohti juurde ning suurendame sigade arvu," rääkis ta.

Atria Eesti on tänaseks renoveerinud viiest seafarmist neli, Põlvamaal asuv Saverna farm võetakse renoveerida lähitulevikus. Kaare andmeil on enamik alates 2005. aastast loomakasvatusse investeeritud enam kui 150 miljonist kroonist läinud Linnamäe Farmide ostuks ning Palamuse ja Teedla seafarmide uuendamiseks.

Seakasvatus on Kaare kinnitusel lihatööstusele strateegiliselt vajalik. "Kui vorsti võib teha ka importlihast, siis näiteks hakkliha, suvegrillitooteid, jõulupraade, talvelihasid, šašlõkki jms toodame vaid värskest kodumaisest lihast," selgitas ta. "Oma seakasvatus tagab ka toormevajaduse. Väikestelt farmidelt ja talunikelt sigu ostes ei või kindel olla, et saad tooret stabiilselt ja vajalikes kogustest," lisas ta.

Kaare andmeil tapavad nad oma Valgas asuvas tsehhis nädalas umbes tuhat enda kasvatud siga ja see tagab praegu vajaduse värske liha järele. "Tegeleme seakasvatusega ka seetõttu, et niimoodi saame kontrollida oma tooraineahelat alates tõuaretusest kuni liha rasvaprotsendini välja," selgitas ta.

Atria Eesti peadirektori sõnul on vaid kahel lihatööstusel – neil ja Rakvere Lihakombinaadil – täisintegreeritud tootmisahel alates sööda- ja seakasvatamisest kuni valmistoodete müügini välja. "See tagab kontrolli ja toorme värskuse," rõhutas Kaare.

Lisaks seafarmidele on Atria Eestil ka veisefarm Palamusel, mille firma sai kaasavaraks, kui ostis 2005. aastal Valga lihakombinaadi. Palamuse farmis on kokku 900 piimalehma, vasikat ja noorlooma. "Me oleme keskendunud seakasvatusele ja piimakari meie jaoks strateegilist tähtsust ei oma," lausus Kaare. "Püüame siiski farmi efektiivsust tõsta, et praeguse madala piimahinnaga hakkama saada," lisas ta.

Lihatööstuskontsern Atria omandas mullu juunis ASi Wõro Kommerts ja ASi Vastse-Kuuste Lihatööstused. Valga Lihatööstus kuulub Atria gruppi alates 2005. aastast. Alates selle aasta augustist tegutsevad kõik kolm lihatööstust Atria Eesti nime all. Atria Eesti lihatööstustes ja loomafarmides töötab kokku 600 inimest. Vastloodud seafarme ühendava OÜ Atria Farmid juhatuses on samad isikud, kes on ka Atria Eesti juhatuses.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077