20. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Talu hakkab uudsepeedist piiritust ajama

Eesti ainus piiritusetootja FIE Ants Paki Kadarbiku Talu on alates maist tegelenud suhkrupeedist piirituse katsetootmisega ning plaanib novembrist käivitada suuremamahulise piiritusetootmise sellesügisesest saagist.

„Hetkel seisab ka katsetootmine ning seadmete jätkuv häälestamine, sest oleme keskendunud sügiskoristusele,“ ütles Kadarbiku talu perepoeg, köögiviljakasvatamise ja piiritusetootmise eest vastutav Ville Pak. „Novembrist tahame hakata aga täiega tootma. Loodame kolme-nelja kuuga toota 300-400 tonni piiritust.“ Ööpäevaringselt töötavas piiritusetehases hakkab tööle neli vahetust, igas vahetuses kuus inimest.Paki sõnul on nende talu Eestis ainus, kes suhkrupeeti kasvatab, ning tänavusest saagist peaks jätkuma tooret piirituse tootmiseks umbes neljaks kuuks. Liitri 96,5kraadise piirituse saamiseks kulub 7-8 kilo suhkrupeeti.Tipptehnoloogiaga varustatud piiritusetehas valmis Saue vallas Ääsmäel juba eelmise aasta novembris, kuid piirituse tootmisega sai alustada alles tänavu 11. maist, mil Kadarbiku talu sai maksu- ja tolliametilt lõpuks ometi aktsiisilao loa. Paki kinnitusel ei ole neil maksu- ja tolliametile siiski mingeid pretensioone. „Loa taotlemise protsess oli pikk, sest kunagi varem pole aktsiisilao luba taotlenud FIE ja samuti pole kunagi varem taotletud luba piirituse tootmiseks suhkrupeedist,“ lausus Pak.Paki andmeil on piiritusetehas, mille sisseseade pärineb Hispaaniast, läinud maksma umbes 20 miljonit krooni. Piiritusetehase maksimumvõimsus on 130-140 tonni piiritust kuus.„Piiritusetehase käivitamine sattus võibolla natuke valele ajale, õigem oleks olnud seda teha aasta-kaks varem,“ tõdes Pak. „Finantskriis tabas ka meid valusalt ja seetõttu on rahapuudusel jäänud projekti juures veel üht-teist teha.“Näiteks muretseda lisaseadmeid tootmisprotsessi esimesse otsa, et tehas võiks tulevikus hakata piiritust ajama ka teraviljast. „See tagaks aastaringse tootmise,“ täpsustas Pak ja lisas, et kui nad kolm aastat tagasi piiritusetehase projektiga tegelema hakkasid, olid teravilja maailmaturu hinnad laes ja seetõttu valisid nad toormeks suhkrupeedi. „Kui peaks praegu piiritusetehase projektiga alustama, siis planeeriks tooraineks muidugi vaid teravilja. Aga muidugi, kunagi ei tea ette, mida hinnad tegema hakkavad.“Kui seni on Kadarbiku talu tootnud piiritust väikestes kogustes peamiselt apteekide ja teiste tervishoiuasutuste tarbeks, siis mahukama tootmise korral loodetakse koostööd hakata tegema mõne alkohoolsete jookide tootjaga. „Kui me alkoholitootjatega kokkuleppele ei saa, siis üks tee oleks tulevikus hakata ise mingeid alkohoolseid jooke valmistama,“ ütles Pak. „Kui aga mõni suurtootja tahab meid oma hõlma alla, siis meie oleme valmis hõlma alla minema.“Ants Paki asutatud Kadarbiku talu tegeleb köögivilja kasvatamisega ja OÜ Kadarbiku Köögivili toodab naturaalseid mahlasid.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077