20. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kvootide piirangu kaotus ei too süsihappegaasi hinnatõusu

Süsihappegaasi heitkoguste piiramise tühistamise otsus Poolas ja Eestis aastateks 2008-2012 ei too siiski süsihappegaasi hindade tõusu, nagu alul kardeti.

Euroopa Liidu Kohus tühistas Euroopa Komisjoni (EK) otsuse süsihappegaasi heitkoguste piiramiseks Poolas ja Eestis aastateks 2008-2012, kuid see ei vii süsihappegaasi hindade tõusuni, nagu alul kardeti. Sellisele järeldusele jõuab Point Carboni analüütiku raport, mis ennustab, et Poola, Eesti ja veel 6 riigi heitkoguste piirmäärade muutmine võib viia rangemate saastekvootide ja ringluses olevate lubade vähendamiseni, vahendas välisministeerium Business Greeni.

ELi süsinikdioksiidi emissioonidega kauplemise süsteemi kohaselt peavad valitsused seadma riiklikud piirmäärad süsihappegaasi heitkogustele aastateks 2008-2012, mille komisjon heaks kiidab. Eelmisel kuul vaidlustasid Poola ja Eesti EK otsuse kasvuhoonegaaside saastekvootide piiramise kohta ja võitsid, sillutades teed sarnastele otsustele Ungari, Bulgaaria, Tšehhi, Läti, Leedu ja Rumeenia heitkoguste piiramise kohta.

See otsus kutsus esile spekulatsioonid, et heitkogustega kauplemise süsteem ujutatakse üle uute ELi süsinikukvootidega, kuna need riigid said õiguse suuremale saastamisele. Tegelikult tähendab otsus aga seda, et kõik uued kvoodid tuleb määrata parimate olemasolevate ja värskeimate emissioone puudutavate andmete järgi, mis näitavad, et heitkogused on tänu majandussurutisele kogu ELis vähenenud.

Seetõttu ennustab Point Carbon, et uued kvoodid tulevad eelmise etapiga võrreldes 10% väiksemad. Kliimauuringute firma Sandbagi esindaja Anna Pearsoni sõnul ei ole riigid EK otsust vaidlustanud mitte suuremate kvootide saamiseks, vaid tegu on poliitilise sammuga, et komisjoni autoriteetsust piirmäärade regulaatorina kahandada.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077