15. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

2008 oli metsa- ja paberitööstusele rekordiliselt raske

Eelmise aasta esimene pool möödus maailma metsa- ja paberitööstuse jaoks tõusulainel, ent teisel poolaastal langenud nõudlus ja tootmismahud viisid tööstusharu kahjumisse.

Ehkki sektori saja suurima ettevõtte aasta müügitulud tervikuna suurenesid 2007. aastaga võrreldes 333 miljardilt 357 miljardi dollarini, asendus 2007. aasta 14miljardiline kogukasum kaheksa miljardi dollarilise kahjumiga. Halvimad tulemused olid Kanada ja Soome metsa- ja paberitootjatel.

PricewaterhouseCoopersi globaalne metsa-, paberi- ja pakenditööstuse 2008. aasta kokkuvõte toob ettevõtete halbade majandustulemuste põhjustena välja veel firmaväärtuse ja põhivarade allahindlused, mitmed ümberstruktureerimised ja tööstusharule iseloomulikud kõrged püsikulud.

Tööstusharu käibeliidrid on USA ettevõtted International Paper ($25 mld) ja Kimberly-Clark ($19 mld), Rootsi Svenska Cellulosa (SCA) ($17 mld) ning Soome Stora Enso ($16 mld) ja UPM-Kymmene ($14 mld). Kasumit suutsid eelnimetatutest teenida vaid Kimberly-Clark ($1,7 mld) ja SCA ($857 mln), kes olid ka kaks suurima kasumiga ettevõtet Top 100s. Kasumlikkuselt järgmised jäid juba alla 500 miljoni dollari.

Kaheksa ettevõtte kahjum ületas poole miljardi dollari piiri, nelja kahjum oli üle miljardi ning kahel (sh jaanuaris 2009 pankroti välja kuulutanud USA firma Smurfit-Stone) üle kahe miljardi dollari.

Majanduslangus räsis enim Euroopa ja Põhja-Ameerika metsa- ja paberitootjaid, nii näiteks lõpetasid aasta kahjumiga kõik saja suurima ettevõtja edetabelis esindatud 11 Kanada ja viis Soome firmat. Aasia piirkonna tulemused seevastu olid positiivsemad.

Tööstusharu saja juhtiva ettevõtte aktsiate turuväärtus langes mullu 2007. aastaga võrreldes 120 miljardi dollari võrra ehk 50%. Võrdluseks – Dow Jonesi tööstusindeks langes sama ajaga 34%. Seejuures Hiina ja Brasiilia firmad kaotasid oma börsil noteeritud väärtusest aastaga vastavalt 81% ja 71%.

Eesti PricewaterhouseCoopersi ärikonsultatsioonide juhi Teet Tenderi sõnul võib 2009. aastaks prognoosida majandusharu märkimisväärselt vähenevat müügikäivet, ehkki kahjumid tõenäoliselt oluliselt ei suurene, sest ettevõtted on järsult kärpinud oma kulusid ning otsivad aktiivselt uusi ärivõimalusi ning koostöövorme. "Ei saa välistada, et puidu- ja paberitööstuse nõudluse vähenemine võib anda tõuke bioenergeetika arengule, olgu siis hakkepuidul põhinevate kombijaamade näol, nagu meilgi Eestis või puidust vedelkütuse tootmisel," rääkis ta.

Tänavu ilmunud arvult kaheteistkümnes PwC Global Forest, Paper Packaging Survey põhineb ettevõtete majandusaasta aruannetel ja mitmesugusel muul avalikult kättesaadaval infol. Saja käibeliidri edetabelisse on kaasatud ainult ettevõtted, kelle müügitulust moodustab metsa-, paberi- ja/või pakenditööstus vähemalt 50%.

PricewaterhouseCoopers on maailma suurim avalikule ja erasektorile professionaalseid ärinõustamisteenuseid pakkuv organisatsioon. 153 riigis töötab neil üle 155 000 inimese, Eestis ligi sada.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077