12. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Harjumaa edukaimad ettevõtted: Eksport aitab parima tulemusi kordistada

Harju maakonna edukaim ettevõte AS Filter teenis möödunud aastal käibele ja kasumile jõudsalt lisa ekspordi toel. Selles suunas jätkatakse arendusi ka sel aastal.

Küsimustele vastab Filter ASi tegevjuht ja omanikeringi kuuluv Antti Toppi.

Teie firma käive ja kasum kasvasid 2008. aastal jõudsalt. Kuidas see teil õnnestus?

Oleme kontserni käivet ja kasumit oluliselt kasvatanud mitte ainult 2008., vaid ka eelnevatel aastatel. Järjepidev töö ning meeskonna arendamine koduturul ja eksporditurgudel on viinud meie tegevuse kasvule.

Kuidas käive ja kasum tänavu mullusega võrreldes muutuvad?

Globaalne majanduslangus ning kaupade ja teenuste ekspordi ning sisenõudluse vähenemine on mõjutanud ka Filteri grupi ettevõtete selle aasta majandustulemusi. Prognoosime käibe languseks umbes 10%. Võrreldes möödunud aastaga on suurenenud surve müügihindadele, ekspordimahtude ja siseturu vähenemine avaldab omakorda mõju ka kasumile. Oleme säilitanud siiski korraliku omakapitali tootlikkuse.

Mis toimub Eesti majanduses järgmisel aastal - algab kasv, jätkub langus või stabiliseerume samal tasemel?

Majanduse kasvust on vara rääkida. Ei ole näha mingeid selgeid märke, mille arvel majandus tõusule pööraks.

Kuidas firma edukalt majanduslangusest välja juhite? Mida olete viimasel aastal varasemast teistmoodi teinud?

Tegeleme oma tugeva meeskonnaga üha aktiivsemalt uutel eksporditurgudel. Langust kompenseerime uute toodete ja teenuste turuletoomisega.

Millised on praegu valdkonna ja ka maakonna firmade suurimad ohud ja võimalused?

Kindlasti jätkavad tõusu energiahinnad ja suureneb toodete omahind. Energiasäästuga saab oluliselt suurendada rentaablust ja parandada konkurentsivõimet ka majanduslanguse tingimustes.

EsikohtAS Filter

Asutatud: 1992Asukoht: TallinnTegevusala: soojustehniliste ja veetöötlusseadmete müük ning hooldusOmanikud: 75% Vodapro Holding (Harry Olavi Viiala), 25% Antti ToppiTöötajaid 2008: 161Käibe muutus 2008 võrreldes 2007: +70%

Metoodika

Äripäeva TOPi lähteandmed on kahe viimase majandusaasta müügitulu, kasum/kahjum enne makse ja omakapital kokku aasta lõpus.

TOPi pääsemiseks peab ettevõte asuma või omama tootmistegevust vastavas maakonnas ning olema tegutsenud vähemalt kolm viimast aastat.

Iga näitaja põhjal reastati ettevõtted edetabelitesse, iga koht järjestuses andis kohale vastava arvu punkte. Tabelite punktid liideti. Võitis kõige vähem punkte kogunud ettevõte.

Kogu edetabelit vaata www.aripaev.ee/top.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077