7. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ABB sai kartelli eest pool miljardit krooni trahvi

Euroopa Liit nõuab ABB-lt ja veel kuuelt transformaatorite tootjalt kartellikoostöö eest aastatel 1999-2003 trahvi kokku 67,6 miljonit eurot ehk ca miljard Eesti krooni.

ABB trahvi suuruseks määras Euroopa Komisjon täna 33,8 miljonit eurot ehk 528 miljonit Eesti krooni. Teistest ettevõtetest said trahvi Prantsuse Areva (16,5 miljonit eurot) ning Jaapani Toshiba (13,2 miljonit), Hitachi (2,5 miljonit) ja Fuji Electronics (1,7 miljonit eurot).

Kartellis oli üks eestvedajaid ka Saksa Siemens, mis pidanuks samuti 33,4 miljonit eurot trahvi saama. Karistust aga vähendati, kuna just Siemens kartellikoostööst Euroopa Komisjonile teada andis.

ABB trahvi tõsteti aga 50%, kuna ettevõtet on ka varem kartellikoostöö eest karistatud. Fuji, Hitachi ja Areva trahvi vähendati ametivõimudega tehtud koostöö eest.

Kartellikoostöö seisnes selles, et Euroopa ja Jaapani firmadel oli turgude jaotamise osas suuline kokkulepe. Jaapani firmad ei trüginud Euroopasse ja vastupidi.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077