6. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Puidust elektri tootmine lööb küttepuidu hinna üles

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi algatusel puiduturu elavdamiseks tehtud otsus hakata Narva elektrijaamades puidust rohelist energiat tootma tegi siinsetele küttepuidu kasutajatele karuteene, kuna toorme kättesaadavus vähenes ja hind kerkis.

Kuna Eesti Energia kasutab ära lõviosa Ida-Virumaa küttepuiduvarudest, tõuseb toorme hind Repo Vabrikute jaoks nii kõrgeks, et ettevõttel on keeruline turul konkurentsivõimeliseks jääda, kirjutab ajaleht Põhjarannik.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi elektrituruseaduse muudatuse kohaselt hakkasid Eesti Energia Narva elektrijaamad tootma küttepuidu põletamisega taastuvenergiat, mille eest saab elektritootja iga toodetud elektrienergia kilovatt-tunni eest 84 senti taastuvenergia toetust.

Seaduseelnõu eesmärk oli elavdada kiratsevat puiduturgu ja anda tööd kriisis vaevlevatele metsandusettevõtetele, aga selle asemel et pakkumine suureneks, see hoopis vähenes, kuna vihma tõttu ei saadud metsast tooret kätte ning mõne nädalaga kerkis küttepuidu hind Ida-Virumaal umbes 40 protsenti. Juuli alguses 426 000 MWh ehk ligikaudu 40 000 tihumeetri puithakke hanke välja kuulutanud Eesti Energia tõusis sellega puiduturu valitsejaks.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077