6. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuld vedas kaasa ka plaatina ja pallaadiumi hinnad

Tänane kulla hinnetõus rekordkõrgele aitas liikuma ka plaatina ja pallaadiumi hinnad.

Mõned investorid ostavad väärismetalle, kuna need hoiavad ostujõudu dollari kukude.s Euro vastu langes dollar täna 0,7 protsenti. Kulla hind hüppas, kuna dollar võib kaotada oma tähtsust reservvaluutana ja rahvusvahelise kaubanduse valuutana.

"Dollar on uskumatult läbi piitsutatud,“ ütles Heraeus Precious Metals Managementi asemüügijuht Miguel Perez-Santalla Bloombergile. „Kuld on sellest tugevasti kosutust saanud. Ka teised metallid on rallinud.“

Jaanuari tarnetähtajaga plaatinafutuuri hind tõusis 1,8 protsenti, 1325,30 dollarile untsist. Selle metalli hind on tõusnud tänavu 41 protsenti. Detsembrikuise tähtajaga pallaadiumifutuuri hind tõusis 2,3 protsenti, 310,30 dollarile untsist. Metalli tänavuseks tõusuks on 64 protsenti.

„Turu põhiliseks teemaks on dollari väärtuse jätkuv kollaps, mis annab toorainetele toetust," ütles UralSib Financiali Moskvas töötav peastrateeg Chris Weafer.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077