25. september 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mart Laar: Eesti Energia börsile minek kindel

Kui IRLi juht Mart Laar ütles eilsel "Äriplaani" konverentsil, et Eesti Energia müük on otsustatud, leidus sellele kohe nii kiitjaid kui ka hukkamõistjaid.

"Ametlikult küll mitte," vastas Laar Äripäeva peatoimetaja Meelis Mandeli küsimusele, kas ta ikka kuulis õigesti, et Eesti Energia viiakse börsile.

Suurettevõtja Jüri Käo, kes on ka Eesti Energia nõukogu esimees, leidis kohe, et Mart Laar tegi Eesti Energia börsile viimisest rääkimisega karuteene, kuna tegelikult ei ole seda ametlikult ära otsustatud.

Samas lisas Käo, et kui see peaks siiski ühel päeval teoks saama, siis lubas ta oma raha sinna investeerida.

Ligi: otsust veel ei ole

Rahandusminister Jürgen Ligi sõnul on see praegu vaid tühi jutt, mille taga ei ole otsust ega isegi veel arutelu valitsuses. "Kui pean vastama, siis ma ei varja oma ammust poolehoidu sellele ideele, kuid ei pea soleerimist sel teemal mõistlikuks," lausus Ligi.

Ministri sõnul on energiaettevõtted börsil enamikus Euroopa riikides. "Lisakapitali Eesti Energia vajab, börs elujõudu samuti, eriti kuna investorite huvi on ärganud. See huvi ja usk suureneksid," lisas Ligi.

Majandusminister Juhan Partsi sõnul on põhiküsimus selles, kuidas ettevõtte arengut rahastada, mitte selles, et riik plaaniks oma osalust müüa. "Finantseerimise võimalusi on mitmeid ja ma ei taha selle üle spekuleerida enne, kui need on üksikasjalikult läbi töötatud," ütles Parts.

Eesti Energia finantseerimisvajaduste analüüsimiseks on Partsi sõnul kokku pandud töörühm.

Mainori Kõrgkooli ettevõtluse erakorraline dotsent, aktiivne väikeaktsionär Arno Kirt toetab Eesti Energia börsile viimise plaani.

Telekomi mantlipärija?

"Esiteks - ma näen siin jätku Tallinna börsile. Pärast Telekomi lahkumist säiliks börsil mingisugunegi likviidsus. Teiseks - ta on meie rahva rahaliste vahendite ärakasutamine energia tootmise arendamises ilma laenu võtmata või siis väiksema laenusummaga," loetles ta põhjusi.

Kirt usub, et Eesti Energia börsileminek kiirendaks välisinvestorite usalduse taastumist Eesti vastu. Seda on veel Kirti arvates vara öelda, kas Eesti Energia aktsiast saab Telekomi-vääriline aktsia. "Telekom oli stabiilne - investeeringud olid tehtud, infotehnoloogia tegevusala on kiirelt arenev ja kaasaegne. Arvan, et Eesti Energiast nii stabiilset aktsiat ei tule," märkis Kirt.

"Kindlasti ostaksin ma ka ise Eesti Energia aktsiaid - nii majanduslikel kui ka patriootilistel motiividel," ütles ta.

Kommentaarid

Andrus Alber, Tallinna börsi juhtEesti Energia on kindlasti väga väärikas ettevõte, kes börsile sobib. Nende juhtimine on professionaalne, raamatupidamine vastab rahvusvahelistele standarditele, nad on läbipaistvad, suured ja atraktiivsed nii kohalikele kui ka välisinvestoritele.

Kindlasti suurendaks Eesti Energia kauplemisaktiivsust ja üldse tähelepanu mitte ainult Tallinna börsil, vaid kõigil Baltimaade börsidel.

Ma ei oska praegu hinnata, mis võiks olla turuväärtus, millega Eesti Energia börsile tuleb, või kui suur on vabalt kaubeldavate aktsiate hulk.

Lembit Kaljuvee, riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liige

Laar tahab müüa strateegilist ettevõtet. See on Eesti riigi iseseisvuse küsimus. Pealegi ei ole turu madalseisus võimalik saada parimat hinda. Kui administratiivstruktuuride ja reaalsete investeeringute tarbeks on vaja vahendeid, võiks kaaluda Narva Elektrijaamade vana õlitehase ja uue tehase projekti müüki.

Üks küsimus: Kas Eesti Energia tasub börsile viia?

Peter Kiss, KPMG energeetikasektori globaalne juht, Äripäev 07.07.2009

Mina Eesti Energiat praegu ei erastaks ja otsiksin raha hankimiseks muid alternatiive.

Eestil on ees suured põhimõttelised otsused, mida suudab kõige paremini teha üks peremees, kes teab, mis tahab. Kui firmal on mitu investorit, tuleb kõigiga arvestada. Ja kõik ei pruugi näiteks tuumaenergiat toetada.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077