24. september 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Helenius: Eestist saab taas superstaar!

Trigon Capitali omanik Joakim Helenius kuulutas Äripäeva konverentsil "Äriplaan 2010" Eestile superstaari staatust, kui minnakse üle eurole ning maksude tõstmise asemel suudetakse neid langetada.

Et võidelda end välja Balti riike ühtlustavast halvast mainest, tuleb Eestil ruttu minna üle eurole ja meelitada siia Skandinaavia investoreid, rääkis Helenius.

„Euro on võti Eesti tulevikule, sest muidu jääb Eestile endiselt Balti riikide maine ja kulub pikk aeg, enne, kui siinne majandus paraneb,“ rääkis Äripäeva konverentsil Äriplaan 2010 suurettevõtja Joakim Helenius. Tema sõnul on Läti ja Leedu teinud tunduvalt suuremaid vigu ning need riigid, erinevalt Eestist ei ole saanud nii kiirelt nn ravimit, mis nende olukorda parandaks. „Eesti ei taha olla samas liigas läbikukkujatega,“ lisas ta.

„Eurole üleminek on üks olulisemaid otsuseid, mida tuleb teha ja ainuõige vastus siin on, et tuleb liituda euroga,“ rääkis Helenius.

Kuigi Helenius oli seda meelt, et Eestist ehk ei saa maailma juhtivat eksportijat mõned sektoris või mõne firma näol, tuleb siiski võtta šnitti lähinaabritelt rootslastelt ja soomlastelt, kellede seas on väga heal tasemel eksportijaid. „Skandinaavia investorid oleks vaja siia meelitada,“ lisas ta.

Eesti tööstust arendaks tema sõnul väga hästi koostöö selliste pädevate eksportijatega soomest ja Rootsist.

Helenius kiitis Eesti valitsust

Eesti valitsus on teinud väga õigeid otsuseid, jah mõningaid neist oleks võinud teha varem, aga valitsus on väga hästi hakkama saanud. Tema sõnul on maailmas tänaseks järele jäänud vähe riike, kus majandus suudab minna tõusule ilma selles riigi makse tõstmata. "Eesti ei ole seda teinud ja ei pea tegema ka," lisas ta ning kuulutas Eestile superstaari staatust, kui minnakse üle eurole ning maksude tõstmise asemel suudetakse neid langetada. "Keegi ei räägi siis enda devalveerimise ohust Eestis, vaid sellest, et riik suudab vaatamata kõigele makse vähendada. Eestist saab taas superstaar."

1999. aastal ennustas Joakim Helenius võib-olla, et ainukesena õigesti järgmise 2000. aasta majanduskasvu pakkudes selleks julge 5%. Tegelikult kasvas majandus tol korral 8%. Mis võiks olla 2010. aastal Eesti majanduskasvu number? "Olen optimist ja pakun taas 5%," vastas Helenius.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077