22. september 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Berman järgis konkursi võiduks Ansipi soovitust

BLRT suuromanik Fjodor Berman meenutas oma raamatus "Murrangulisel ajal", kuidas ta merereostustõrjelaeva Eva-316 renoveerimise asjus majandusminister Andrus Ansipi jutul käis ja tema soovitusi järgis.

Järgneb kild BLRT suuromaniku Fjodor Bermani raamatust.

2004. aastal, kui toimus Veeteede ameti väljakuulutatud konkurss merereostustõrjelaeva Eva-316 renoveerimiseks, läks Fjodor Berman selguse saamiseks tollase majandusministri Andrus Ansipi jutule. Konkurss, kus lisaks BLRT-le osalesid ka soomlased, poolakad jt, edenes vaevaliselt - küll oli tõrked, küll peatus protsess sootuks.

"Mõistsime, et meie osalemine seal ja veel enam võit pole ameti juhtidele eriti meeltmööda. Ilmselgelt oli mõnedel inimestel soov, et selle konkursi võidaksid soomlased," meenutas Berman.

"Ent selleks oli ka põhjust. 2,5 miljonit eurot eraldas selle tellimuse täitmiseks Soome valitsus, kuid selle summa raames tuli osta osa seadmeid ka Soomest. Just see nüanss tekitas hanke ümber ažiotaaži,“ rääkis ta.

„Läksin Andrus Ansipi juurde. Mul oli lihtne küsimus. Kui meile ei taheta anda võimalust selle laevaga tegeleda, las ütlevad seda otse. Siis ei raiska me jõudu ega aega selles osalemiseks. Imelik, et Eesti riik ei taha sellist hanget Eestisse jätta. Kusagil maailmas nii ei tehta.“

Ansip soovitas Bermanil saata ametlik kiri ettepanekutega.

„Ehkki kahtlesin, et kiri läheb oma bürokraatlikku teed pidi, lubas Ansip, et nii see ei juhtu. Tuleb Ansipile au anda, sest see küsimus lahenes küllaltki ruttu. Ja meie kasuks,“ ütles Berman.

Reostustõrjelaeva Eva-316 renoveerimine läks riigile maksma 140 miljonit krooni.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077