17. september 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Võru Juust peab eksporditoetuse tagastama

Ligi aasta aega kestnud PRIA uurimine Valio tütarfirma Võru Juustu väidetava eksporditoetuste ebasihipärase kasutamise kohta jõudis lõpule. Rikkumine tuvastati ja ettevõttel tuleb tagasi maksta ligi 750 000 krooni. Võru Juust vaidlustab selle otsuse.

Selle aasta 15. juulil andis PRIA peadirektor välja käskkirja, millega PRIA nõuab Võru Juustult tagasi 2005. aastal saadud kaks eksporditoetust koos sanktsiooni ja intressidega kogusummas 753 972 krooni.

"Järelkontrolli tulemusena selgus, et kaks taotleja esitatud dokumenti ei ole omavahel kooskõlas," ütles PRIA järelkontrolli osakonna juhataja Kristi Sell. Ta selgitas, et kaks nimetatud dokumenti on need, millega eksportija peab tõestama, et kaup tõepoolest sihtkohta jõudis. Üks on Vene tollidokumendid ja teine IPC Hormanni koostatud lossimis- ja imporditõendid selle kohta, et kaup on tollis vormistatud.

Dokumendid vastuolus

"Ühes on kirjas, et tolliprotseduurid läbis Saksa päritolu juust, teiste paberite järgi on tegemist Eestist pärit juustuga," ütles Sell. "Kuna järelkontrolli käigus selgus, et andmed neil kahel dokumendil olid vastukäivad, ei ole meie hinnangul tõendatud, et kahe Võru Juustu ekspordideklaratsiooniga toetust saanud kaup on jõudnud sihtkohta, ning seetõttu oleme algatanud toetuse tagasinõudmise," lisas ta.

Selli sõnul tuleb eksportijal toetuse saamiseks tõendada PRIA-le toote jõudmine sihtkohta. Selli sõnul loetakse toode sihtkohta jõudnuks ja impordituks, kui on täidetud impordiga seotud tolliformaalsused, seetõttu on need kaks dokumenti omavahel seotud ja neil esitatud info peab olema vastavuses.

ASi Võru Juust juhatuse liige Kari Finska kinnitas, et ettevõte tasub selle nõude, ent nad vaidlustavad selle. "Sisuliselt on PRIA etteheite aluseks meie lepingupartneri võimalik ebaseaduslik tegevus. ASi Võru Juust seisukoht on, et meile väljastatud eksporditugi on saadud seaduses ette nähtud alustel ning antud asjas meil süü puudub," kinnitas Finska.

Süü lasub lepingupartneril

"See, et kolmandad isikud võisid dokumente piiril võltsida, ei ole meie hinnangul käesolevas asjas keskse tähendusega. Oluline on, et müügi fakt ja juustu jõudmine Venemaale on tõendatud. Samuti on tõendatud Võru Juustu heausksus. Seda, et Võru Juust ise ei võltsinud ega olnud oletatavast võltsimisest isegi mitte teadlik, kinnitab ka PRIA otsus. Nimelt taotlejapoolse võltsimise korral on tagasinõude alus teine ning ka sanktsioon on märksa karmim," selgitas Finska.

Ta lisas, et PRIA sidusorganisatsioonid Euroopa Liidus seoses Vene tollivormistustel sageli kaasnevate ebaregulaarsustega pigem usaldavadki erapooletute inspektorite tõendeid kui tollivormistuse dokumente.

Seda, et Võru Juust pole dokumentide sisu muutnud, kinnitavad nii Võru Juustu ja Moskva ostja allkirjastatud müügidokumentatsioon kui ka Hormanni sertifikaat, mille järgi on Võru Juustu müüdud kaup jõudnud Venemaale.

Finska ütles, et ainus süü, mida neile saab panna, on see, et nad müüsid juustu koostööpartnerile, kes ei käitunud Venemaa tollipaberite vormistamisel korrektselt.

"Antud ettevõttega pole me alates 2005. aastast koostööd teinud. Müüme kogu Venemaale eksporditava juustu Valio Venemaa esindusele," kinnitas Finska.

Võru Juustu selgitus PRIA-le

Võru Juust müüs juustu (tarneklausliga EXW Võru ja kohustusega kaup Venemaale viia) Moskva firmale. Seega läks omand ning ka vastutus kauba Venemaale toimetamise eest kohe pärast kauba laadimist üle ostjale. Müügidokumentides on fikseeritud, et Võru Juust AS müüs Võru juustutehases valmistatud Atleet juustu.

Moskva ettevõte viib juustu üle Venemaa piiri, kus vormistatakse impordidokumentatsioon, mille kohaselt on juustu tootja Saksamaa firma ja kaubaks Gouda 48%. Juust viiakse Moskvasse, kus Võru Juustu ülesandel kontrollib kauba mahalaadimist sõltumatu tootekontrolle tegev ettevõtte IPC Hormann GmbH. Hormanni kasutab Võru Juust kõikide EL väliste riikide eksporditehingute juures.

Hormann kontrollib müügidokumente ning mahalaaditavat kaupa ja tuvastab, et Moskvasse jõudis see sama Atleet juust, mida Võru Juust müüs, ning koostab selle kohta ka vastava sertifikaadi. Hormann saadab sertifikaadi Võru Juustule. Võru Juust esitab müügidokumendid ja Hormanni sertifikaadi PRIA-le, et saada eksporditoetust. PRIA eksporditoetuse järeluuringu tulemusel avastatakse vasturääkivused Võru Juustu ja Vene föderatsiooni tolli dokumentides.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077