10. september 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Energia soovib taatlemismääruse muutmist

Eesti Energia Jaotusvõrk esitas majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile taotluse muuta elektriarvestite taatlemist käsitlevat määrust nii, et aktsepteeritaks vanade arvestite kasutamist kuni uute kaugloetavate arvestite kasutuselevõtmiseni 2013. aastal.

ETV saade Pealtnägija avalikustas eile õhtul, et Eesti Energia pole juba aastaid kontrollinud elektriarvestite mõõtmistäpsust ning ettevõtte sisedokumentitest selgus, et kasutustähtaja ületanud arvesteid on üle Eesti kokku 65 000. Energiafirmat ähvardab seaduste mittetäitmise eest mitme miljardi krooni suurune trahv, mille vältimiseks pole midagi ette võetud.

Eesti Energia teatel on taatlusaja ületanud arvestite arv Jaotusvõrgul kuni kümme protsenti kogu arvestipargist, kuna eelmisel aastal algama pidanud uute kaugloetavate voolumõõtjate paigaldamise projekt lükkus edasi. "Investeerides praegu töökorras kuid taatlemisaja ületanud seadmete väljavahetamisse samaväärsete seadmetega, kulutaks Jaotusvõrk igal aastal ebaotstarbekalt 50 miljonit krooni, mis investeeritakse praegu elektrivõrgu rikete vähendamiseks," selgitas Jaotusvõrgu juhataja Tarmo Mere.

Tema sõnul näitab statistika, et kui vanad ja taatlemisaja ületanud seadmed mõõdavad elektrit ebatäpselt, siis teevad nad seda kliendi kasuks ehk näitavad kuni mõni protsent väiksemat elektrikogust. "Seega ei ole klientidel põhust karta, et elektrifirmale on makstud rohkem kui tarbitud," selgitas Mere.

Kõik elektriarvestid, mille puhul on kliendil tekkinud kahtlus või on Eesti Energia elektrikud avastanud, et see mõõdab valesti, kontrollitakse ning vajadusel vahetatakse need energiafirma teatel välja. Põhiliselt lähevad elektriarvestid rikki tänu tahtlikule lõhkumisele, mille eesmärgiks on näidata väiksemaid elektrikulusid, mitte tänu taatlemisaja ületamisele. Kui aga seadme kontroll tõendab, et elektriarvesti ei ole õigesti mõõtnud, siis Jaotusvõrk kompenseerib kliendile tekitatud kahju. Taatlemisaja ületanud elektriarvesti ei anna alust loobuda elektriarve tasumisest, seisab Eesti Energia teates.

2008. aastal valmistas Jaotusvõrk ette üleminekut kaugloetavatele elektriarvestitele, mille käigus oleks kogu olemasolev arvestipark välja vahetatud. Seoses majanduslangusega lükkus projekti realiseerimine edasi. Elektrimajanduse arengukava sätestab kaugloetavatele arvestitele ülemineku aastal 2013. Seega realiseerub antud projekt kolme aasta jooksul. Kokku on Eesti Energia Jaotusvõrgul 630 000 elektriarvestit.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077