3. september 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riigifirmat süüdistatakse spionaažis

Selle aasta kargel kevadisel päeval, 6. mail, juhtus Viru Keemia Grupi (VKG) sissepääsu juures salapärane intsident, mille uurimiseks algatas prokuratuur ettevõtte palvel kriminaalmenetluse. VKG hinnangul on tegemist tööstusspionaažiga ja luuraja oli konkurent Eesti Energia (EE), mille juhid on aga VKG käitumisest hämmingus.

Juba pikemat aega käib VKG territooriumil vilgas töö ja turvaväravatest voorib päevas läbi sadu inimesi. VKG ehitab uut õlitehast, mille tööd on jõudnud lõpusirgele ning 100 uut töötajatki värvatud.

Tegemist on kalli, mahuka ja ettevõtte sõnul konfidentsiaalset oskusteavet ning ärisaladust sisaldava ehitusprojektiga, mille kogumaksumus ulatub 1,1 miljardi kroonini.

Ehitusel teevad töid paljud firmad. Näiteks tehase projekteerimise eest vastutab Peterburi büroo Atomenergoprojekt, betoneerimistöid tegi Ferdmaster, montaažitöid teeb Energomontaaž.

Just viimane esitaski sissepääsulubade taotluse, et viis nende firma töölist saaksid 6. mail tulla elektrifiltrit seadistama. VKG ehitusosakonna ülem Tatjana Šmeljova andis töölistele selleks loa. Küll tekitasid taotluses olevad nimed kahtlusi VKG Oili juhatajale Nikolai Petrovitšile ja ta palus kohe teatada, kui töölised saabuvad.

Kahtlasena tundunud töölised aeti minema

Kell 13.31 on neli töölist nagu viis kopikat kohal, viies jäi tulemata. Kell 14.42 hakkasid mehed VKG uue tehase poole kõndima. Burkhard Münnig ja Martin Jensen on Saksa projekteerijad, kes töötavad Soome firma Outotec OY kontsernis.

Sama firma sõlmis Eesti Energiaga sel suvel uue õlitehase projekteerimiseks 1,7 miljardi krooni suuruse lepingu ning on ühtlasi uue tehase kaasomanik. Kolmas sissepääsu nõudja oli Raul Uhs, kes on Eesti Energia tütarfirma Elektrotehnika ja Automaatika nõukogu liige. Meestega oli kaasas Eesti Energomontaaži (ettevõte pole seotud Eesti Energiaga) juhataja Roman Feldman. Tulemata jäi Ivar Männikus, kes kuulub EE Tehnoloogiatööstuse juhatusse.

Saades tulijatest teada, tormasid kohale Petrovitš ja ettevõtte sisevalveosakonna juht Marko Viimsalu. Et usutavat ja selget vastust, miks mehed VKG alale tulid, saada ei õnnestunud, paluti võõrastel lahkuda. Kell 14.46 oli plats puhas ja vähemalt ühe osapoole - Eesti Energia - jaoks intsident sellega ka lõppes.

VGK esitas kaebuse riigiprokuratuurile

VKG aga andis asjale ootamatult ametliku käigu ja saatis 26. juunil riigiprokuratuuri kuriteoteate, kus palub juhtunu suhtes algatada kriminaalmenetlus.

Äripäevale on vihjatud, et tegelikult läks Eesti Energia töötajate kelkimine, et konkurendi tehases oleks nagu kogu aeg "lahtiste uste päev", liiale ja VKG lihtsalt ootas hetke, mil hiir lõksu langeb.

Pärast juhtunut saatis loa taotlenud Energomontaaž VKG-le selgituskirja, milles tunnistatakse, et visiidi initsiaator oli Eesti Energia tütarfirma Energoremont (Eesti Energia Tehnoloogiatööstus).

VKG juhatuse esimees Priit Rohumaa ei kommenteeri juhtunut. Äripäeva käsutuses olevast VKG kuritööteatest prokuratuurile selgub, et VKG hinnangul oli tegemist pettusega nende territooriumile sisenemiseks ja eesmärk polnud mitte filtri seadistamine, vaid juurdepääs uue õlitehase ehitusega seotud oskusteabele, mis on VKG ärisaladus.

"On alus arvata, et nimetatud isikute VKG territooriumile pääsemise eesmärk oli äriline, kuna need isikud on otseselt seotud uue EE õlitehase rajamisega," kirjutab VKG.

Loe lisa tänaset Äripäevast.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077