2. september 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

LEO LT likvideerimisega kaotab Leedu miljard eurot

Maineka Suurbritannia advokaadi Michael Polonsky hinnangul kahjustab LEO LT energiakontserni likvideerimine Leedu riigi mainet ning kompromiteerib oluliselt riigi usaldusväärsust rahvusvaheliste investorite silmis.

Pärast seda, kui Leedu poliitikud on vastu võtnud otsuse LEO LT likvideerida, peab Leedu riik tagastama firma asutajatele investeeringud kogu ulatuses (2,7 mlrd litti) ning tasuma ka trahvi vastavalt kokkuleppele NDX Energijaga. Polonsky sõnul toob kahetsusraha menetlus Rahvusvahelises Arbitraažikohus kaasa Leedu riigi usaldusväärsuse kaotamise: „Kui üks osapool on sõlminud teisega koostöölepingu ja hiljem otsustab taganeda kohustustest ning seega lepingut rikkuda, peab ta kokkuleppe järgi võtma vastutuse enda peale sõltumata sellest, kas tegu on riigi või äriühinguga. Kuna juriidilised nõuded, mida esitatakse Leedu riigi vastu, on põhjustatud äritehinguga, ei saa siinkohal riik jääda kohtus immuunseks“.

Energiakontsern LEO LT (Lithuanian Electricity Organization) on asutatud 20. mail 2008. aastal, mil liideti kolm Leedu elektriettevõtet üheks uueks firmaks. Leo LT omanikud on Leedu riik 61,7-protsendise osalusega ja erafirma NDX Energija 38,3-protsendise osalusega. LEO LT loomise eesmärk oli suurendada piirkonna energiasõltumatust ning tagada Leedu turvaline ja efektiivne energiavarustatus. LEO LT pidi osalema ka Leedu uue tuumajaama ehitamisel ning rajama elektriühendused Leedust Rootsi ning Poolasse.

NDX Energija investeeringud projekti ulatuvad 2,7 mlrd litini. LEO LT likvideerimise juhul tuleb see summa tagastada, trahvisuurus lepingu rikkumise eest määratakse kohtus, kus Leedu riik on ainuke kostja.

Leedu riik võttis suvel vastu otsuse leping üles öelda ning LEO LT likvideerida. Leedu Vabariigi peaministri Andrius Kubiliuse sõnul on küsimus LEO LT likvideerimisest aktsionäride 4. septembril koosoleku päevakorras.

LEO LT asutamise käigus panid Leedu riik ja NDX Energija neile kuuluvad aktsiad kokku. NDX Energija paigutas uude kontserni Vakaru skirstomieji tinklai (Lääne Jaotusvõrk) aktsiaid, mille turuväärtuseks tol hetkel oli 2,7 mlrd litti. Leedu riik on andnud oma panuse Rytu skirstomieji tinklai (Ida Jaotusvõrk) ning Lietuvos energija (Leedu Energia) osalustega.

Polonsky sõnul tuleb ühisettevõtte likvideerimisel tagastada kõigi osapoolte investeeringud ning lepingu rikkumise peab läbi vaatama Stockholmi Arbitraažikohtus: „Selline asjade kord on aga riigi jaoks äärmiselt ebasoodne nii rahaliselt kui ka maineliselt. Tegu on suure veaga, mille tagajärjed ulatuvad kaugele tulevikku“.

Polonsky tuletab meelde, et tegu ei ole esimese juhtumiga Baltikumis, mil riik on pidanud eraettevõttele maksma tagasi investeeritud summa täies ulatuses ning tasuma ka trahvi. Stockholmi Arbitraažikohtus on olnud pretsedent, milles Läti vabariik kaotas Rootsi energiafirmale Nycomb. Nycomb’i kaebus seisnes selles, et Läti riik on käitunud omavoliliselt energiaalase ühisprojekti käigus.

Michael Polonsky on Londonis baseeruva advokaadibüroo „Berwin Leighton paisner” partner. Michael Polonsky on Rahvusvahelise Advokaatide Assotsiatsiooni ning British Institute of International Comparative Law liige. Ta on nimetatud „Juhtivaks äriõiguse advokaadiks“ Chambers’i poolt ning tunnistatud „Valdkonna liidriks“ Chambers Global’i poolt 2007. aastal.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077