Autor: Pille Rõivas • 27. august 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Soome metsatööstuse arengut kammitseb energeetikadogma

Soome Metsatööstuse Liidu tegevdirektor väljendas hämmastust seoses "äärmuslike arvamuste ja võltsarusaamadega" riigi metsatööstuses, kirjutas Timber Trades Journal.

Soome Metsatööstuse Liidu tegevdirektor Anne Brunila ütles, et vastupidiselt mõningatele arvamustele jäävad ka tulevikus alles puidukasutuse hoogustamise ja metsatööstuse arendamise investeeringud.

Brunila prognoosis, et pärast langust saabub suur nõudluse tõus puidutoodete järele ja viitas puidu kasutamise tähtsusele tulevikus.

"Tihti võib kuulda, et Soome puidutööstus enam ei suurenda oma tootlikkust," ütles Brunila. "Kinnitan, et Soome puidutööstusettevõtted investeerivad igal aastal ühe miljardi euro suuruse summa valdkonna arengu heaks. See annab tunnistust, et Soome metsa- ja puidutööstus on jätkusuutlik ning usaldab riigi ärikeskkonda."

Brunila tunnistas, et kõrged puiduhinnad, palgad ja elektritasud on küll väljakutse, aga mitte ületamatu.

Metsatöösturite juht kutsus üles senisest rohkem arendama Euroopa ühtset puidutootmise standardit.

"See ei sõltu ainult meist. Mitmeid asju peab lahendama poliitikute otsuste kaudu. Metsatööstus täidaks oma kohustusi, kui selleks vaid võimalus antakse."

Brunila arvates räägitakse avalikkuses taastuvast puiduenergiast tihti nõnda, justkui oleks see ainumõeldav tulevikuenergeetika lahendus.

"See pole nii, eriti, kui hakkame paberi-, kartongi- ja saeveskitoodangu jaoks sobilikku puitu põletama - see tooks majandusele suurt kahju," rääkis ta. "Kõrvalproduktid peab ära kasutama, aga dogmast, et energiatootmine päästaks metsatööstuse, oleks vähe kasu, võrreldes puidutoodete tootmise, vääristamise ja kasutusjärgse ümbertöötlemisega. Alles viimase puidu kasutusalana saab kaaluda energia tootmist ja sedagi ennekõike ümbertöödeldud materjalidest.

Pille Rõivas on Eesti Metsatööstuse Liidu kommunikatsioonijuht

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077