25. august 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestlaste säästliku päikesepatarei idee sai toetuseks 2,5 mln eurot

Tallinna Tehnikaülikooli teadlaste ning austerlaste ühisfirma Crystalsol sai mõni nädal tagasi investeeringud kahest riskikapitalifondist – Norrast ja Soomest.

Crystalsol arendab senistest soodsamaid päikesepatareisid, mille uut tüüpi fotoelement-moodul võimaldab 70-80% kokkuhoidu võrreldes praeguse tööstuse keskmisega.

„Ettevõte asutati eelmise aasta keskel ning sellest ajast alates oleme otsinud finantseeringuid oma tehnoloogiale,“ sõnas Crystalsoli juht Thomas Badegruber. Tema sõnul on Norrast ja Soomest saadud investeeringu suurus 2,5 miljonit eurot. EASi toetus oli sh 1,5 miljonit eurot.

Badegruberi sõnul ettevõte veel ei tooda, vaid tegeletakse tootearendusega. „Seda Eestis ning suur osa tööst tehakse veel Tallinna Tehnikaülikoolis," lisas ta.

Eestisse otsustati jääda, kuna Eestis on suurepärane teadmine materjalidest, siin tehakse ekspertiisi ning samuti on siin projektiga seotud TTÜ teadlased.

„Badegruber sõnul on üldiselt päikesepatareidele on väga suur nõudlus, aga praegu on kriisi tõttu siiski raske. „Paljud tootjad kaotavad käivet ja kasumit,“ rääkis ta.

Tulevikus vajab Crystalsol siiski veel lisaraha. „Vajame umbes 5-7 lisamiljonit eurot,“ ütles ta. Badegruber aga ei kahtle, et raha leitakse, kuna tootearendus on senini edukas. „Plaan on pärast arendustegevust alustada tootmist Eestis. Austrias tehakse osa arendustööst,“ selgitas ta.

Badegruber arvab, et 2,5 mln eurot teenitakse tagasi aasta või kahega alates tootmise käivitamisest.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077