19. august 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Stora Enso Eesti sai mullu 240 miljonit kahjumit

Stora Enso Eesti AS teenis eelmisel aastal Eestis veidi enam kui miljardi kroonise käibe juures 242 miljonit krooni kahjumit.

Rahvusvahelisse paberi- ja puidutööstuskontserni kuuluva valdusfirma Stora Enso Eesti müügitulu oli eelmisel aastal 986 miljonit krooni, muud äritulud ulatusid 33 miljonini. Tulust 700 miljonit krooni andis saematerjali müük. Eesti osa müügitulust oli 23,8 protsenti, teiste Euroopa Liidu riikide maht 44,7% ja Aasia osakaal 20,9%.

Stora Enso Eesti puidutoodete müügimaht oli mullu 194 tuhat kuupmeetrit, metsamaterjale müüdi 388 m³ ja puiduhaket 175 m³. Mõlema ärivaldkonna müügimahud kujunesid Stora Enso teatel madalamaks liitunud tütarettevõtete võrreldavatest näitajatest 2007. aastal.

"Äritegevus 2008. aasta teisel poolaastal oli mõjutatud jätkuvast madalseisust globaalsel puiduturul ja paberitööstuse toorme nõudluse märkimisväärsest kahanemisest," kirjeldas majandusaasta aruanne ettevõtte mullust seisu. Samas tõstis saepalgi madalam hinnatase Eesti puidutööstuse konkurentsivõimet võrreldes Rootsi ja Kesk-Euroopaga, teatas ettevõte.

Siiski polnud toormehinna alanemine piisav tagamaks kasumlikkust saematerjali ja järelvääristatud puidutoodete müügihindade languse tingimustes, tunnistas Stora Enso Eesti oma aruandes.

"Maailma majanduskliima järsk halvenemine ja selle otsene mõju metsa- ja puidutööstussektorile tõi kaasa Stora Enso Eesti ASi äriüksuste prognoositavate finantstulemuste märkimisväärse nõrgenemise ja tingis vajaduse äritegevuse radikaalseks ümberstruktureerimiseks," seisis majandusaasta aruandes.

Mullu juunis asutatud valdusfirma Stora Enso Eesti ASi kahjum sisaldab tootmisüksuste sulgemisel kajastatud varade väärtuse langusest tulenevat allahindlust summas 126 miljonit krooni, selgus ettevõtte majandusaasta aruandest.

Eelmise aasta sügisel otsustati koondada puidutöötlus Imavere ja Näpi üksustesse, sh suleti Paikuse saeveski ja viidi tootmine Viljandi liimpuidu tehasest üle Imaverre. Ka reorganiseeris Stora Enso Eestis oma metsavarumise üksuse ning vähendas märkimisväärselt töötajate arvu.

Oktoobris andis emaettevõte Stora Enso Eestile aktsiakapitali mitterahalise sissemaksena üle saematerjali tootva-müüva Stora Enso Timber ASi ja metsamaterjali varuva Stora Enso Mets ASi aktsiad.

30. juuni 2008 seisuga ulatus Stora Enso Metsa varade maht 354 miljoni kroonini, kohustusi oli ühinemise hetkel 331 miljonit. Stora Enso Timberi varad ulatusid samal ajal 1,54 miljardi kroonini, kohustusi oli 1,07 miljardit.

Stora Enso Eesti AS on emaettevõtteks kontsernile, kuhu kuulub puidutoodete müügiettevõte Eestis ning saeveskid ja müügiettevõtted Lätis ja Leedus. Aasta lõpus töötas ettevõttes 532 inimest.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077