18. august 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Alta Capital: Luterma vassib vahekohtu otsusega

Alta Capitali jurist Anton Sigal ütles Äripäeva küsimustele vastates, et Luterma väited Stockholmi arbitraažikohtu otsuse vaidlustamisest on eksitavad: juba langetatud otsuse sisu muuta ei saa.

Sigal selgitas, et nõude loovutamine Dalton Eestile oli tagatistehing ning nõude sissenõudmisega tegeleb ka edaspidi AS Alta Foods. "Tehingu tingimusi kommenteerida ei sooviks, kuna need on konfidentsiaalsed. Tehing ei mõjuta suhteid Luterma ja AS Alta Foods vahel," lisas ta.

Sigal ütles, et Luterma väited Stockholmi arbitraažikohtu otsuse vaidlustamise kohta on eksitavad. "Otsuse sisu ei ole vaidlustatav, kuid vahekohtu protseduurireeglite räige rikkumiste korral on võimalik Rootsi kohtusse edasi kaevata," märkis ta.

Alta Capitali juristi sõnul sekkub Rootsi kohus vahekohtu järelevalvajana vaid juhul, kui protseduurireeglite eiramine tõi ebaõige otsuse. "Antud juhul jäi kaotanud poole, st Luterma, nimetatud arbiter vahekohtu otsuse suhtes eriarvamusele. See on vahekohtumenetluse praktikas üsna tavapärane ja ei ole kuidagi käsitletav protseduurireeglite rikkumisena," rääkis Sigal.

Alta Foods on alustanud 94 miljoni kroonise nõude täitmisega seotud protseduuridega, millest esimeseks on otsuse tunnustamine Eesti kohtus. Tunnustamise eeldused on formaalsed, nt tuleb tõendada, et vastaspool oli vahekohtumenetlusest teadlik. Eesti kohus ei kontrolli otsuse sisu ega protseduurireeglite järgmist Rootsi vahekohtus. Otsuse tunnustamine annab võimaluse nõude sundtäitmiseks.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077