10. august 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mööblifirma juht: toetuste väljamaksmise kord on pankade nuumamine

Kuna teises taotlusvoorus oli finantseerimistingimusi võrreldes esimese vooruga oluliselt paremaks muudetud, siis esitasime uue ja see ka rahuldati, ütles Põlvamaal lastemööblit tootva ASi Suwem juhataja Kaido Mäesalu.

Suwem loobus eelmise aasta lõpus esitama taotlust tehnoloogiainvesteeringu esimeses voorus, sest väikefirmal polnud kusagilt võtta nõutud 60protsendilist omafinantseeringut ehk 2,4 miljonit krooni. „Nüüd saame kasutada seadmete soetamiseks täies mahus liisingut, mis on igati mõistlik ja normaalne,“ ütles Mäesalu.

EAS eraldas Suwemile juulis lõppenud teises voorus uue tehnoloogia juurutamiseks 3,1 miljonit krooni. Projekti kogumaksumus on 7,7 miljonit krooni.

Mäesalu sõnul ootab ta pikisilmi finantseerimistingimuste veelgi paindlikumaks muutmist. „Praegune süsteem – toetuse saaja peab tegema enne investeeringu ära ja alles siis saab riigilt toetusraha tagasi – on ettevõttele koormav ja kulukas,“ rääkis Mäesalu. „See on tegelikult pankade mõttetu nuumamine, sest pangad koorivad ju lepingu-, intressi- ja muud tasud ka selle summa pealt, mis sa saad hiljem toetusena tagasi. Kui ettevõte saaks toetusraha kohe kätte, ei peaks ta enam laenama toetusraha suurust summat.“

Metallitöid tegeva ASi Paide Masinatehas juhataja Jaan Meikupi hinnangul olid tehnoloogiainvesteeringute taotlustingimused teises voorus tunduvalt mõistlikumad. „Kuigi me ise esimeses voorus taotlust ei teinud, sest arendatavad projektid olid siis veel liiga toored, tundusid mõned tollased tingimused liiga läbimõtlematud ja karmid,“ lausus Meikup.

EAS eraldas Paide Masinatehasele juulis lõppenud voorus 13,4 miljonit krooni toetust. „Vahetame mitmed vananenud tehnoloogiad efektiivsemate vastu välja, et konkurentsis püsida ja edasi areneda,“ ütles Meikup ja lisas, et projekti kogumaksumus on 33,4 miljonit krooni.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077