Autor: Pille Rõivas • 29. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti puidutööstus on jätkusuutlik

Eesti Metsatööstuse Liidu kontaktpäevadel püüti leida koostöövõimalusi erametsaomanike, omavalitsuste ja puidutööstuse vahel.

Eesti Metsatööstuse Liit (EMTL) korraldas kevadel neli kontaktpäeva üle Eesti, mille teemaks oli metsa- ja puidutööstuse piirkondlik roll uue majandustõusu ettevalmistamisel. Ürituse eesmärk oli kaasata erinevaid huvigruppe - metsa- ja puidutööstust, erametsaomanikke ja kohalikku omavalitsust - diskussiooni, kuidas tõsta sektori konkurentsivõimet ning teha omavahel koostööd.

Omavalitsuste aktiivsus oli vähene. EMTLi juhatuse esimehe Rait Hiiepuu sõnul on kohaliku omavalitsuse otsustada, millist materjali kasutatakse hoonete ehituseks ja kes peaksid eelistama kohalikke ja taastuvaid materjale, eelkõige puitu.

"Erinevalt Rootsist ja Norrast ei pöörata Eestis riigi tasandil puidu kasutamisele piisavalt tähelepanu, kuigi üle 50 protsendi Eestist on kaetud metsaga. Samuti peaks kohalik omavalitsus rohkem toetama metsaomanike aktiivsust ja ühismajandust," ütles Hiiepuu. Puidutööstusel võiks olla oluline roll riigi energeetilisel varustamisel, sest puit on taastuv energiaallikas, aasta-aastalt vähenenud raiemaht on aga nüüdseks alla poole võimalikust.

Eesti metsades on masinatega töötamine kallis, sest metsad on tihti võsased ja hooldamata. Metsaomanikel on otstarbekas teha koostööd, mis aitab alandada metsakasvatuskulusid ja kaasata toetusi, suuremad pakkumised aga alandavad metsa ülestöötamiskulusid.

Ka RMK on võtnud suuna kohalikele soojatootjatele. "Kui oleks tarbimist, saaks oluliselt tõsta raidmete tootmist," lubas RMK puiduturustusosakonna juhataja Ulvar Kaubi.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077