Autor: Tiit Elner • 28. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Töölised tapsid koondamisteate järel tegevjuhi

Hiina suurimate eraomanduses terasetootjate hulka kuuluva Jianlong Groupi juht teatas töölistele ees ootavast kahe ettevõtte ühendamisest ning suurkoondamisest sellega seoses, raevunud hulk peksis ta seepeale surnuks.

Hiina võimud kinnitasid mõned päevad tagasi toimunut eile, vahendas Kauppalehti. Juhtum näitab seda, kui tõsiseks on Hiinas muutumas võitlus töökohtade eest.

Asi algas kavast ühendada riigile kuuluv raskustes Tonghua Iron Steel eraettevõttega Jianlong Group. Jilini maakonna tehasesse läks asja korraldama Jianlongi tegevjuht Chen Guojun. Uudis ühendamisest ja sellega kaasnevast saneerimisest ajas tehase 30000 töötajat vihale. Kava kohaselt oleks peaaegu kõik töökohad likvideeritud, pensionile minevatele töötajatele pakuti sealjuures raha 20 eurot (313 krooni) kuus. Taolise asjade käiguga töölised nõus ei olnud. Kui Chen eelmise nädala lõpus tehasesse ilmus, võttis teda vastu suur arv töölisi. Rahvahulk tungis talle kallale ja peksis teadvusetuks, kiirabi ega politseid territooriumile teda päästma ei lastud. Firmajuht suri hiljem saadud vigastustesse. Võimud asusid tehases korda majja lööma tuhandete märulipolitseinike abiga, mis neil lõpuks ka õnnestus.

Jianlong Groupi omanik Zhang Zhixiang hinnati mullu Hiina kümne rikkama inimese hulka, viimasel ajal on aga terasetööstusel olnud kasumlikkusega tõsiseid raskusi. Toimunud vägivallatsemise järel on plaanitud firmade liitmine praegu külmutatud.

Alates 90ndate algusest on Hiina suured riigiettevõtted tugevalt töökohti kärpinud, mis on ka jõulist vastureaktsiooni esile kutsunud. Riigis toimunud vägivaldsetest rahutustest umbes 4/5 on olnud seotud töökohtade kaotuse, maksmata töötasude, maa sundmüükide ja korruptsiooniga.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077